Силистра остава без денонощна аптека

Кабинет за спешна неотложна помощ в Силистра като областен град няма, съобщава БНР. Няма и кабинет за спешна стоматологична помощ, а от скоро няма и денонощна аптека. Няма аптеки и в по-малките населени места, та дори и в някои общински центрове в региона. 

„Има остър недостиг на кадри. Другата причина е, че да поддържаш денонощна аптека е скъпо икономическо начинание“, заяви Димитър Кръстев, председател на Регионалната фармацевтична колегия в Силистра. Регламент, който да задължава аптеките да работят извън стандартното работно време, няма. Въпрос е на желание и възможности, каза още той.

Ситуацията трябва да се обсъди, заяви председателят на Общинския съвет в Силистра д-р Мария Димитрова, предвид изказаното от здравния министър мнение, че „където липсват аптеки, осигуряващи денонощен режим на работа, Общината също би могла да субсидира извършването на тази дейност. За региони, в които аптеките нямат рентабилност да поддържат дейности по отпускане на лекарства, заплащани от НЗОК, също биха могли да се осигурят целеви субсидии за поддържане на тази номенклатура“.

33 са аптеките в Силистренска област. 25 от тях работят по договор с Националната здравноосигурителна каса. Според областната здравна карта обаче, общият брой трябва да е 46 – това е преценката на МЗ по зададени критерии за обслужване на населението.

Снимка: Незабравка Кирова