Силистра отново домакин на международен фест

С танца „Добруджанско веселие” изпълнен от ансамбъл „Добруджа” снощи официално бе открит 16-ят международен детски танцов фестивал „Утрешният мир започва с днешното приятелство”, чийто традицио

С танца „Добруджанско веселие” изпълнен от ансамбъл „Добруджа” снощи официално бе открит 16-ят международен детски танцов фестивал „Утрешният мир започва с днешното приятелство”, чийто традиционен домакин е Силистра.
Пак по стара традиция дефилето, предвождано от градския духов оркестър, завърши на площад „Свобода”, където се състоя и церемонията по издигането на фестивалния флаг под звуците на „Питат ли ме де зората”. Всеки от тазгодишните участници във фестивала представиха в рамките на 5 минути част от своята програма, като интерес предизвикаха децата от формация „Лойц” от едноименния германски град. Те се учат да танцуват хип-хоп, джаз, фолкорни и модерни танци. Любопитно е, че сами изработват своите костюми за всеки танц и с удоволствие учат чужди фолклорни танци, като съчетават техните елементи с балетните стъпки. „За първи път концертите от тазгодишното издание на фестивала ще бъдат изнесени на сцената на площада, а не както досега в театъра“, обясниха организаторите на международната проява.
Общо 4 български и още толкова чужди танцови състава участват тази година в „Утрешният мир започва с днешното приятелство” –  Грузия, Германия, Украйна, Румъния. Фестивалната програма предвижда още ателие по танци в „Дървения град”, който се намира в Дунавския парк. В него българчетата ще учат танците на децата от другите държави и обратно.  В четвъртък от 9,30 ще се състои една от най-занимателните прояви, съпътстващи фестивала – чрез конкурс ще бъдат избрани мис и мистър „Фестивал“. Конкурсът ще се проведе на открития басейн. За последния фестивален ден са предвидени пленер на тема „Утрешният мир започва с днешното приятелство” и среща на участниците с кмета Иво Андонов. В петък вечерта е дефилето и закриването на фестивала.
„Е.ОН – България” е основният спонсор на фестивала, както и фирмите „Хром” и „Силома”. Община Силистра е организатор на проявата, благодарение на която казваме, че Силистра е фестивален град.