Силистра отпразнува приноса на България към света – буквите и знанието

Хиляди силистренци изпълниха до краен предел централния площад „Свобода“ в града за честването на 24 май – Денят на Светите братя Кирил и Методий и Ден на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Празничният ден започна в катедралния храм „Св. първоапостоли Петър и Павел”, където Доростолският митрополит Яков отслужи молебен за здраве на всички учащи се и преподаватели.

От празничната сцена поздравителни слова отправиха кметът на Силистра д-р Юлиян Найденов и Доростолският митрополит Яков. „И ние сме дали много на света, и в този ден това ние празнуваме. Дали сме буквите, знанието и истината. В този ден молим Бог да пази децата от всякакви беди, от изкушенията на деня, а те да усвояват науката и да стават достойни граждани на любимото ни Отечество“, заяви митрополит Яков.

Последва празничното шествие на учебни заведения и културни институти, което не бе провеждано две години. За пръв път в честванията колоните бяха поведени от представителите на академичната общност – силистренския Филиал на Русенския университет „Ангел Кънчев“, последвани от стройните редици на институциите от сферата на културата и изкуствата. След тях се заредиха учебните заведения от общината. Повечето от тях бяха приготвили кратки поздравителни програми на извънкласните форми на обучения – балети, оркестри, мажоретки и др. „Гвоздеят“ в тържеството, обаче бе демонстрацията на Професионалната гимназия по механотехника „Владимир Комаров“, в която учениците показаха монтаж и демонтаж на автомобилни гуми за кратко време, почти като екипите на Формула 1.

В небето над града летяха много гълъби и разноцветни балони, всички символи на мира или каквото са имали предвид организаторите.

Според предварителната програма във вечерните часове тържествата за Деня на просветата трябва да завършат с фолклорен концерт „Да танцуваме с Ансамбъл „Българе” – подарък за Силистра от проф. д-р Иван Гаврилов и д-р Тодор Тодоров.