Силистренец готви дарение на столичната синагога

Силистренецът Огнян Георгиев, известен на целия град като Хаджи Оги, ще направи уникално дарение на синагогата в София по повод нейната 100 годишнина, похвали се пред „Паралел44“ самият той.

Огнян Георгиев
Огнян Георгиев

Силистренецът Огнян Георгиев, известен на целия град като Хаджи Оги, ще направи уникално дарение на синагогата в София по повод нейната 100 годишнина, похвали се пред „Паралел44“ самият той…В  навечерието на 9 септември, когато е вековният юбилей на еврейския молитвен дом, Хаджи Оги ще му дари своята собствена ханукия /многосвещник/ с впечатляващите размери 2 на 3 метра. „Ханукията е изработена от дървото „птичи явор“ и е истинска реликва, чието най-достойно място е именно в столичната синагога“, каза Хаджи Оги. Той смята да дари и 2 оригинални списъка на еврейските домакинства от началото до средата на 20 век, заедно със съответния снимков материал. Наред с това хаджията ще дари столичното 134-о училище, където се преподава иврит и собствената си колекция от 36 книги на еврейска тематика, както и течението от последните 5 години на издавания в София двуседмичник „Еврейски вести“.
Огнян Георгиев е завършил арабистика и сега работи в силистренския Държавен архив. Той е един от малцината в дунавския град, посещавали Божи гроб, откъдето се сдобива с прозвището „хаджия“. „Тези дарения имат не само научна, но и сантиментална стойност, тъй като родителите ми имаха много приятели-евреи, благодарение на които аз сега притежавам тези уникални документи и вещи“, разказа още хаджи Оги. Той призна, че в близко бъдеще смята да организира курсове в Силистра за изучаване на иврит.