Силистренец изпълни детската си мечта и построи „Титаник“

21-годишният Йордан Стоянов от Силистра направи умален макет на „Титаник” с дължина 270 см, ширина 35 см и височина от кила до комините – 70 см. Теглото на макета е близо 80 кг. Работата е отнела на младия човек около 6 месеца /600 – 700 часа/, като е вложил близо 800 лева. Макетът е изработен от дърво. Може да се разглобява, за да се извършат при нужда някои поправки. Има осветление и през комините излиза дим, движат се крановете на кораба и двата руля.

Според Йордан Стоянов най-трудно са изработени прозорците – наложило се да ползва много документални снимки, за да установи разположението им. Йордан Стоянов разказва, че мечтае да построи макет на „Титаник” от десетгодишен, след като гледал филм за трагедията с кораба, но досега не е имал възможност. Междувременно с подръчни материали правил по-малки модели на „Титаник”. Замисля да направи по-голям макет, но трябва да събере средства. Засега информация за умаления макет се разпространява в социалните мрежи.

Но Йордан Стоянов се надява да има възможност да го покаже наживо на подходящо място. Документирал е и цялостната си работа за изработването на модела.