Силистренката Филиз Хюсменова получи европейски „оскар”

Filiz (1)Евродепутатът и зам.-председател на групата на АЛДЕ Филиз Хюсменова получи наградата „Евродепутат на годината” на изданието на Европейския парламент „Parliament Magazine” в категорията „Заетост и социални въпроси“, съобщиха от българския офис на евродепутата. Хюсменова беше една от номинираните в тази област заедно с нейни колеги от Италия и Дания. В кулоарите на Европарламента тези награди ласкаво се наричат „европейските оскари”.

Наградата на Хюсменова е резултат от работата й по законодателни предложения и активността й по темите за правата на жените, равния достъп до майчино здравеопазване, равни условия за труд, мобилността на работещите в Европейския съюз. „Наградата ми в областта на заетостта и социалните въпроси означава, че проблемите, по които работя са значими и че приносът ми за тяхното решаване е забелязан. Тя означава защитени права на европейците, а специално за българските граждани – че имат активно представителство в Европейския парламент.” коментира Филиз Хюсменова.

Наградите на „Parliament Magazine” се връчват от 2005 г. Те са разпределени в 20 категории и оценяват работата, и приноса на евродепутатите в съответната политическа сфера. Всяко година за тях се номинират по трима евродепутати. Престижната награда е учредена като признание за постижения на евродепутати, чиято работа има пряко отражение върху живота на европейските граждани. Победителите се определят след гласуване от всички членове на Европейския парламент.

Зам.-председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в групата Мария Габриел от ГЕРБ също бе удостоена с високото отличие в категория „Развитие“. Тя е единственият български евродепутат, печелил два пъти престижната награда – през 2013 г. бе отличена с приза в категория „Равенство на половете“. Приятелят на Силистра Емил Радев от същата група бе номиниран в категорията «Хуманно отношение към животните».