Силистренските пожарникари с атрактивна демонстрация в чест на празника си

Атрактивна демонстрация в чест на утрешния професионален празник на българските огнеборци – 14 септември, направиха днес силистренските пожарникари в центъра на града. 

Жителите и гостите на Силистра имаха възможност да наблюдават действия с 30-метрова автомеханична стълба и работа с лафетен струйник. Пред публиката бяха демонстрирани възможностите на хидравличната система за работа при автопроизшествия и аварии. Интерес предизвикаха защитните облекла и помощните средства на огнеборците.

Най-любопитната част от публиката – децата, с ентусиазъм се възползваха от възможността да се качат на противопожарните автомобили, да изпробват пожарникарския шланг и да си направят снимки за спомен с огнеборците.

Денят 14 септември е определен за професионален празник на служителите от Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” с решение на Министерския съвет от 13 септември 1995 година. По този начин е възстановена традицията от времето на първия пожарникарски събор през 1905 г., когато тази дата е избрана за празник на огнеборците.