Силистренци в инвалидни колички вече свободно ще посещават Регионалната билиотека

Biblioteka invalidi (8)Хората с увреждания в инвалидни колички вече свободно могат да посещават Регионалната библиотека в Силистра. По проекта „Библиотека без граници”, финансиран с 35 000 от Агенцията за хора с увреждания в културната институция бе закупено самоходно устройство, преодоляващо стъпалата в сградата. Поправен бе и подходът към библиотеката, а една от тоалетните бе пригодена за ползване от хората с колички. Така в петък по нетрадиционен начин библиотеката отпразнува Деня на народните будители, а Денят на отворените врати се превърна в Ден на широко отворените врати, заяви директорът на Biblioteka invalidiбиблиотеката Даниела Недялкова.

Първи от новата придобивка се възползваха живеещи в Дома за стари хора и посещаващи Дневния център за хора с увреждания. Най-възрастната библиотекарка в страната – 97-годишната Свобода Рибарова първа и без страх бе превозена с робота-лифт. Благодарение на него 18-годишният Йордан Георгиев прекрачи прага на библиотеката за пръв път през живота си. Той обеща по-често да я посещава и си подбра книги за четене, а служителите му издадоха и първата читателска карта.

Така, през юбилейната за библиотечното дело в града 145-годишнина, Регионалната библиотека „Партений Павлович” вече може да гарантира ефективност на системата за интеграция на хората с двигателни увреждания, като осигурява ресурсно достъпна архитектурна среда в рамките на десетчасовото работно време с граждани и гости на град Силистра.