Силистренци днес отбелязват празника на своя град – Кръстовден

С Божествена Света литургия от 8,30 ч. в катедралния храм „Св. Св. първоапостоли Петър и Павел“ в Силистра започват днес проявите по случай празника на града – Кръстовден. Ще бъде отслужен и водосвет за здраве и благоденствие на всички силистренци.

От 11,00 в зала „Версай“ ще се проведе тържественото заседание на Общинския съвет, където ще бъде връчено званието „Почетен гражданин на Силистра 2021 г.“ и отличията „За граждански принос“.

Имената на поета Валентин Чернев и хирурга д-р Здравко Горанов ще останат навеки в Летописната книга на Силистра. Техните наследници ще получат почетните отличителни плакети и сумата от по 1000 лева.

И втората по значимост награда в община Силистра – „За граждански принос“, тази година е с нови измерения и значимост.

Три личности ще я получат персонално – това са бившият директор на болницата д-р Даниела Костадинова, която пое първите вълни на епидемията, наследникът й д-р Васил Славов и директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Теодора Начева.

 Сребърната значка „За граждански принос“ ще получат и всички отделения на Многопрофилната болница за активно лечение.

Празникът е обявен за Ден на отворените врати в Художествената галерия и в Природонаучния музей в резервата „Сребърна“.

Редица събития на открито като концерти, търговското изложение, фестивали, бирен фест и детски атракциони бяха отменени, тъй като  няма как присъстващите да бъдат организирани с определени седящи места и  участието е неограничено.

По традиция празникът ще завърши с фойерверки.