Силистренци отбелязаха 138 години от Съединението в Дунавския парк

Силистренци от всички поколения се стекоха днес в Дунавския парк, за да отбележат 138 години от Съединението на Източна Румелия с Княжество България, съобщава БНР.

Венци и цветя бяха поднесени от представители на държавната и местни власти и от граждани пред паметника на Цар Борис Трети и пред паметната плоча, посветена на загиналите в Добруджанската епопея.

Слово по повод паметното събитие произнесе кметът на община Силистра д-р Юлиян Найденов, като подчерта значението на историческата дата и силата на българския обединителен дух.

Не са малко историческите свидетелства за отгласа на Съединението на Княжество България и Източна Румелия в Силистренско. Две пиеси за Съединението, две пиеси за сръбския крал Милан, книга със спомени за Сръбско-българската война и две сбирки с народни песни, създадени и пети по време на войната, са издадени в Силистра, пише приживе покойният силистренски изследвач Пирин Бояджиев.

В библиографската справка обаче са пропуснати някои от издадените в Силистра книги в края на 19-и век.

Част от тях не отразяват пряко Съединението като историческо събитие, но са повлияни от него.

Такава е драмата на редактора на първото добруджанско литературно списание „Мисъл“ Иван Добрев, озаглавена „Селима или прекрасната мохамеданка“. Това е драматизация на руска повест за войните за завладяването на Кавказ по времето на Александър Първи. Екземпляр от книгата се пази в силистренската библиотека.

„Четири песни за българския княз за Съединението” и „Стенен календар за 1886“ са други две неизвестни книги, написани от Никола Живков.

През 1886 г. Силистра е на пето място след София, Пловдив, Велико Търново и Русе по броя на отпечатаните книги и издаваните вестници и списания, като голяма част от техните създатели са вдъхновени от политическите събития.

Константин Иречек отбелязва в дневника си, че през 1886 – 1887 г. Силистра е станала някакъв нов български литературен център.

Тази вечер е предвиден е концерт с участието на Академичен танцов театър при Варненски свободен университет „Черноризец Храбър“ и ансамбъл „Добруджа“.

Утре – 7 септември, силистренци ще отбележат 83-та та годишнина от възвръщането на Южна Добруджа в пределите на България по силата на Крайовския договор, след дългогодишна румънска окупация. Венци и цветя ще бъдат поднесени пред паметната плоча, посветена на събитието.