Силистренци пишат най-дългия читателски дневник

Най-дългия читателски дневник ще пишат жителите на Силистра по време на Маратона на четенето, който ще продължи до 23 април в дунавския град. Инициативата е на Регионалната библиотека „Партений Павлович“.
Първите страници на дневника са изписани от четвъртокласниците в училище „Св.св.Кирил и Методий“ в Силистра. В създаването на най-дългия дневник могат да се включат хора от ра

Най-дългия читателски дневник ще пишат жителите на Силистра по време на Маратона на четенето, който ще продължи до 23 април в дунавския град. Инициативата е на Регионалната библиотека „Партений Павлович“.
Първите страници на дневника са изписани от четвъртокласниците в училище „Св.св.Кирил и Методий“ в Силистра. В създаването на най-дългия дневник могат да се включат хора от различни възрасти, като е достатъчно те да напишат прочетена книга, нейния автор и името си на лист хартия и да го предоставят в библиотеката, напомнят организаторите. От страниците на дневника се очаква да станат известни любимите книги на силистренци.
Маратонът на четенето, към който досега са се присъединили над 600 души, продължава с екскурзии в библиотеката, тематични изложби, великденски работилници и срещи с любители на книгата. С четене на открито сред разкопките на средновековен Дръстър на 23 април ще бъде официалното му закриване под мотото „С любима книга край Дунав“.
Самият маратон е част от инициативата на силистренската библиотека „Партений Павлович“ –  „Най–най в света на книгите”, която е експонирана в кафето на трети етаж в сградата, популярна като МОЛ-а, като в нея са представени едни от най-интересните книги от библиотечния фонд.
Силистренци могат да видят най – голямата книга – Остромирово евангелие от ХІ  век, както и фототипно издание на най-малката книга – Харта на Европейския съюз, издадена през 2006 г. В изложбата от богатия фонд на библиотеката в категория „Най-популярните” са представени пълното издание на романи в оригинал на Хари Потър и цялата дискография на един от най-великите композитори – Волфганг Амадеус Моцарт.
Като поздрав за всички силистренци за предстоящите Великденски празници са експонирани най-интересните книги, свързани с Великден и колекция от писани яйца, рисувани от деца.