Служителите на реда в Силистра изказаха проблемите си с протестно кафе

Служители на силистренската полиция от всички служби и на съдебната охрана пиха кафета и студени води пред Районното управление в града в знак на съпричастност с колегите си от цялата страна в деня на общ протест.

Целта на протеста е основно диалог, заяви полицейският инспектор Пеньо Пенев председател на Синдикалната федерация на служителите в МВР в Силистра. Според него от години всички правителства обещават и диалог, и реформа, но диалогът остава на заден план, а „реформата куца“. Според полицая проблемите са започнали и се засилват през последните 15 години. „Аз съм с 30 години стаж, но се налага синът ми да ми праща пари за посрещане на насъщните нужди“, споделя полицейският инспектор.

Не става дума само за пари, смята Стоян Великов от синдикалното дружество на служба „Арести“ в Силистра. „Финансовият проблем не е толкова наболял, тъй като сме малък град, за начина ни на живот и стандарта ни що-годе тези заплати стигат. Но в големите градове проблемът е и финансов. Имаме отпуски от по над десет години, които не са взети. 10 години най-малко все ни обещават, че ще ни се увеличи щатът. Бройката на щата, откакто съм почнал, не е променяна. Същевременно организацията на работа изисква и други хора. Все ни натоварват с нови изисквания.“ Според Стоян Великов в ареста „няма тоалетни, няма вода“, но същевременно от служителите искат все повече и повече. „Нямаш право да се разболееш, даже и да умреш нямаш право, защото объркваш графика“.

Да си полицай не е привлекателна професия – млади момчета започват работа и след няколко месеца напускат. „В МВР едно време селектираха, проучваха един бъдещ служител и можеха да се избират хора, докато сега почти не могат да избират“, отбелязва Пеньо Пенев. В Силистра откъм материална база полицията не се оплаква. И с техника разполагат. Забележките им са към униформите – има ги, скъпи са, но са некачествени. Обувките им траят не повече от 6 месеца.