Спад на регистрираните престъпления през ноември в Силистренско рапортува полицията

Анализът на статистическите данни за състоянието на престъпността в Силистренска област през месец ноември показва относителна стабилност и устойчивост, запазва се и тенденцията на спад в броя на регистрираните престъпления. Това съобщи на редовния месечен брифинг зам.-директорът на Областната дирекция на МВР в Силистра комисар Мартин Недялков. Регистрираните престъпления за месеца – 71 срещу 111 през 2017 г. са с 36,04% по-малко.

По-нисък е и коефициентът на престъпност – 56,19 престъпления на 100 000 души за настоящия период, срещу 87,84 за предходната година, което е с 32 престъпления по-малко. През изтеклия месец няма регистрирани убийства и грабежи, кражбите са 10 срещу 30 за същия период на м.г. Намаление се отчита и при броя на измамите – 4 през изтеклия месец, срещу 11 през ноември 2017 г. Същевременно през настоящия период са задържани двама мъже, съпричастни към общо 11 престъпления от този вид.

Комисар Недялков определи като ефективна работата на мобилните екипи и уточни, че те посещават приоритетно отдалечените населени места без постоянно полицейско присъствие. В резултат от дейността им и след подадени сигнали са предприети мерки и е подобрена пътната безопасност в няколко селища в региона. Само през месец ноември мобилните екипи са провели 31 срещи в 20 населени места на територията на Силистренска област.

Съществен спад при броя на жертвите на пътнотранспортни произшествия отчете началникът на група „Организация на движението, пътен контрол и превантивна дейност“ старши инспектор Лъчезар Тодоров. От началото на 2018 г. до края на месец ноември в Силистренска област при катастрофи са загинали 11 граждани, докато за същия период на 2017 г. броят на жертвите е 19. С 21 по-малко са и автопроизшествията – 290 за тази година, срещу 311 за миналата. Ранените са 117 за настоящия период, а за предходния – 115.

От началото на годината установените от Пътната полиция нарушения са 27 387, за които са съставени 2 382 акта, 12 283 фиша и са издадени 11 830 електронни фиша. Проведени са 346 специализирани полицейски операции, 40 от които по метода на широкообхватния контрол.

Във връзка с предстоящите Коледни и Новогодишни празници ОДМВР-Силистра е предприела редица мерки за обезпечаване на обществения ред и сигурността на гражданите, каза още старши инспектор Тодоров. Проведени са срещи с представители на местната власт, на които са планирани съвместни действия за безпроблемно протичане на организираните масови мероприятия. В търговските обекти полицейски служители извършват проверки за продажба на пиротехнически изделия без издадени полицейски разрешения, в нестандартни опаковки или без упътване и сертификат за качество. Провеждат се и срещи със собствениците и управителите на частни охранителни фирми.

По линия на пътната безопасност са планирани специализирани полицейски операции за спазване на скоростните режими и за шофиране след употреба на алкохол или от неправоспособни водачи. Проверки ще има и в районите на питейните и увеселителните заведения. Създадена е организация за засилено полицейско присъствие по основните пътни артерии, по входовете и изходите на града в дните, когато се очаква засилен автомобилен трафик.

Мерки за безопасност по време на Коледните и Новогодишните празници е предприела и Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, съобщи главен инспектор Евлоги Стамов, началник на сектор „Контролна и превантивна дейност“. В ход са проверки на питейните и увеселителните заведения, в които ще се провеждат празненства. Контролират се организацията за пожарната безопасност, условията за успешна евакуация и пожарогасене, състоянието на отоплителните уреди и съоръжения.

От началото на отоплителния сезон /01.10.2018 г./ до момента в Силистренска област са възникнали 28 пожара с материални щети и са загинали двама граждани, каза още главен инспектор Стамов и призова за повече бдителност при използването на отоплителни и нагревателни уреди, както и при боравенето с коледните свещи, бенгалския огън и празничните фойерверки.