Споделената радост е двойна радост, споделената скръб е половин скръб

Свещеници от високия клир на 5 държави уважиха днес храмовия празник на черквата „Свети Димитрий Солунски“ в силистренското село Калипетрово.

Редом до духовния водач на Доростолска епархия митрополит Амвросий застанаха украинският митрополит Агапит и руският архиепископ Юстиниан. Присъстваха и епископ Висарион от Румънската православна църква, епископ Никодим от Молдова, много игумени, свещеници и официални гости от Румъния, Украйна, Молдова и Русия.

Българските делегации също бяха многобройни, водени от Русенския митрополит Наум, игумена на Бачковския и Троянски манастири Сионий и други представители на Българската православна църква.

Още вчера в храма „Свети Димитрий Солунски“ в село Калипетрово започна празникът с Всенощно бдение с петохлебие и панихида за ктиторите.

Днес сутринта в присъствието на гостите Божествена архиерейска Света литургия отслужи Негово Високопреосвещенство Доростолският митрополит Амвросий. Песнопенията бяха изпълнени от хора при Катедрален храм „Свети първовърховни апостоли Петър и Павел“ с диригент Йорданка Димова.

Бе отслужен водосвет за здраве и благоденствие на всички добруджанци. Почти 800 порции курбан бе раздаден в черквата и на официалния обяд в силистренско заведение.

Днес още 8 православни храма в Доростолска митрополия отвориха вратите си за миряните в населените места. В Срацимир, Гарван, Ветрен, Межден, Ситово, Цар Асен, Кладенци и град Тервел бяха отслужени свети литургии в прослава на Свети Димитър – покровител на Добруджа. Храмов празник и Ден на града проведоха и жителите на град Главиница, който е към Русенска епархия.

Храмът „Свети Димитрий Солунски” е един от най-старите в Добруджа, бидейки построен през 1847 г. Всяка година по това време той чества своя празник, организиран от църковното му настоятелство, кметството и читалище „Пробуда 1940” в Калипетрово.

„Споделената радост е двойна радост, споделената скръб е половин скръб“, така протосингелът на Доростолска митрополия ставрофорен иконом Добри Чаков определи всеобщата църковна и народна радост по време на събитието.