Споразумение за сътрудничество сключиха главинишкото село Малък Преславец и молдовското Плоп

Договор за побратимяване подписа вчера кметският наместник на село Малък Преславец, община Главница, област Силистра, Галина Ангелова с кмета на община Плоп, Кантемирски район, Анатоли Тодоров. 

Двете села се сприятелиха с цел да сътрудничат в областта на културата, читалищната дейност, историческото наследство, спорта, туризъма и други. Страните ще съдействат и осъществяват контрол за обмен на информация, идеи, опит, инициативи за разработване на съвместни проекти, се казва в меморандума. „Убеден съм, че оттук нататък ще започне едно ползотворно сътрудничество между тези две общности“, сподели във Фейсбук инициаторът на възстановяване на връзките между „забравени“ български общности, председателят на силистренската фондация „Бъдеще 2008“ Ивайло Ангелов. 

Той връчи поздравителен адрес от областния управител на област Силистра Минчо Йорданов на жителите на Плоп. За гостите от България певиците на молдовското село изнесоха концерт на български език, а делегациите от двете страни си разменяха подаръци, съобщи за БТА Ангелов. Той добави, че днес от свое име и от името на кметския наместник на село Малък Преславец, ще да бъдат подарени нови книги за селската библиотека в село Тараклия, община Плоп.

Това е шесто подред побратимяване между силистренски и молдовски села, организирано от фондация „Бъдеще 2008“.

Плоп е административен център на община Плоп, която включва още селата Александровка, Хиртоп и Тараклия. Според преброяването от 2004 година, в село Плоп живеят 789 души, от които 145 са етнически българи.