Среща на силистренската фондация „Бъдеще“ с румънски депутат от български произход

Представители на силистренската фондация „Бъдеще-2008“ осъществиха нова визита при българите в съседна Румъния, съобщи нейн

Ивайло Ангелов /вляво/ в кабинета на Николай Миркович - представител на българското малцинство в румънския парламент
Ивайло Ангелов /вляво/ в кабинета на Николай Миркович – представител на българското малцинство в румънския парламент

Представители на силистренската фондация „Бъдеще-2008“ осъществиха нова визита при българите в съседна Румъния, съобщи нейният председател Ивайло Ангелов. В северната ни съседка те са се срещнали и с Николай Миркович, който е представител на българското малцинство в румънския парламент.
През първия ден те са посетили село Бребени-сърб, където са се срещнали в местното училище с една от преподавателките, както и със зам. кмета на селото. „На тази среща присъстваха и няколко деца – етнически българчета, които учат в училището, както и представители на общността на хората с български произход в селото“, разказа Ангелов. Те са обсъдили възможностите за изучаване на български език в местното училище, за да се запази и съхрани идентичността на местните етнически българи. По традиция, от фондацията са подарили дискове с информация за България и административните й области, дискове със самоучители по българские език и народна музика, както и патриотичен буквар, книга за българите в град Търговище /Румъния/, транспарант с българските символи и дискове с рок музика.
Представителите на фондацията са посетили още българското дружество „Заедно“ в румънския град Търговище, където също са подарили специално учебно помагало по история и календари „Сите българи заедно“. „За пореден път бяхме и в град Попещ-Леорден, където се срещнахме с представители на местната общност от етнически българи-католици, на които отново бяха раздадени илюстрирани туристически карти и дискове с рок музика“, разказа Ангелов.
Накрая представителите на фондацията са имали твърде любопитна среща – с българския депутат в румънския парламент Николай Миркович, с който са обсъдили състоянието и перспективите за развитие пред някои български общности във Влашко. „От името на нашата неправителствена организация на г-н Миркович бяха дарени едно учебно помагало по история, както и илюстрирана туристическа карта на България с информация за история на българския народ“, съобщи Ивайло Ангелов.
Фондация „Бъдеще-2008″ е регистрирана в Силистра. Тя е единствената неправителствена организация в България, която се занимава активно с българите във Влашко и Северна Добруджа, а освен това помага и на българските диаспори в Молдова и Украйна. Неин председател е Ивайло Ангелов, който е завършил е „География“ в Софийския университет и владее английски, френски и румънски.