Стадата с добитък намаляват, животновъдите предричат шоково поскъпване на млечните продукти

Животновъдите се надяват на частично държавно субсидиране за фуражите заради двойното увеличение на цените им, заяви на пресконференция Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация /НОКА/.

Освен повишаването на електроенергията и горивата, цените на фуражите, торовете и препаратите за селското стопанство поскъпват двойно, посочи той и допълни, че несигурността доколко те ще продължат да растат се явява основен проблем за сектора. По думите му очакванията на стопаните са от Министерството на земеделието да бъде разработена схема, която да обезпечи част от средствата за закупуване на фураж.

„Ако даден стопанин се нуждае от сто единици фураж, поне 30 или 50 от тях да бъдат компенсирани от страна на Министерството на земеделието“, даде пример Караколев.

Според него тази субсидия е нужна, за да не скочат шоково цените на сиренето и кашкавала на пазара. Представители на асоциацията са имали срещи с министъра на финансите и с министъра на земеделието, на които е била изразена готовност от страна на държавата да се отпуснат средства, които от една страна да обезпечат фуражния баланс в животновъдните стопанства в страната, от друга страна да не се допусне цената на крайния продукт да се вдигне драстично. Заради високите цени на фуража фермерите са започнали да унищожават стада от едър и дребен рогат добитък, което застрашава продоволствената сигурност на страната, подчерта Караколев и допълни, че според данни на асоциацията стадата с овце са намалели с близо 30 000 за последната зима.

Още повече фермери ще ликвидират стадата си, ако не бъдат компенсирани, прогнозира той и отбеляза, че за говедовъдството щетите са още по-тежки.