Старият дъб в Силистра води в класацията „Европейско дърво на годината”

Star dub (1)Като едноличен лидер с почти 2400 гласа до днес в ранния следобед Старият дъб в силистренския Дунавски парк стартира надпреварата в шестия поред конкурс „Европейско дърво на годината”. Гласуването започна на 1 февруари и ще продължи до 29 февруари. Преки конкуренти на българското дърво са растения от Унгария и Чехия.

След като стана победител в националната кампания „Дърво с корен”, символът на силистренския парк ще се състезава с други 14 известни растения от 14 европейски държави. Всеки може да даде гласа си на сайта treeoftheyear.org. От фондация „Екообщност“, главен организатор на инициативата, призовават българите от страната и чужбина да подкрепят родната номинация. За националния кръг силистренският дъб бе номиниран за втори път след 2011 г. от силистренката Невяна Маринова и нейни приятели.

В последните дни на класацията броят на подадените гласове ще бъде скрит, за да има елемент на изненада, съобщиха организаторите. Всеки може да гласува по веднъж от един мейл. От „Екообщност” изразиха надежда, че българските гласове от страната и света ще отидат за родното дърво от Силистра.

През всичките години на конкурса страната ни се е представяла успешно в него. През 2014 г. Старият бряст от Сливен победи в европейския конкурс, заемайки първото място с безпрецедентна подкрепа от над 70 000 гласа. Тази година към инициативата се присъединиха със свои представители още две държави – Германия и Северна Ирландия. Прави впечатление, че от всички 15 дървета 9 са дъбове.

Подкрепете нашия кандидат тук:

http://www.treeoftheyear.org/Letosni-rocnik/Dub-v-Dunajskem-parku-v-Silistre.aspx

 

 

Временно класиране до момента:

 

България – Дъбът от Дунавския парк в Силистра

Унгария – Най-старото дърво от Батасек

Чехия – Хилядагодишната липа

Полша – Дъбът Болко

Испания – Борът-дъб на Каникоса

Естония – Дъбът Тамме-Лаури

Белгия – Големият дъб от Лиерню

Словакия – Крушата от Бошаца-Забудишова

Англия – Крушата на Къбингтън

Шотландия – Дъбът на суфражетките

Франция – Плачещият син кедър

Германия – Хилядолетната липа от Хееде

Северна Ирландия – Дървото на мира

Ирландия – Дървото на поколенията

Уелс – Дъбът, оцеляващ на предела

2 thoughts on “Старият дъб в Силистра води в класацията „Европейско дърво на годината”

  1. Браво! Благодарност към гласувалите! Хайде ,гласувайте, силистренци, гласувайте всички българи!!!

    Палец нагоре 2 Палец надолу 0

  2. Вместо да се броят гласове всеки ден, бихте ли споделяли повече каузата на страницата си във Фейсбук и в сайта си, това е достатъчно 🙂 Благодарим!

    Палец нагоре 1 Палец надолу 0

Comments are closed.