Стартира Международният конкурс „Слънчевите руни в българските носии и история“

В Силистра бе обявен стартът на 13-ия Международен конкурс за детска рисунка „Слънчевите руни в българските носии и история“

Традиционно целта на конкурса е младите хора да открият красотата в слънчевите багри, руни, знаци, форми, орнаменти, втъкани в народната носия от родното място, като ги извадят от раклата на баба или потърсят в Етнографския музей и сбирки. Така също идеята е младите да повишат интереса си към изкуството на самобитните майстори при везане и тъкане на българската национална носия и тъкани от родния край, за да съхранят самобитната българска традиция и култура за бъдещите поколения, като ценен принос в общоевропейското културно наследство.

Участниците могат да творят в жанровете живопис и графика, приложно изкуство и колажи, компютърна графика и презентация. Приемат се и снимки на децата в народни носии, елементи на българската азбука и текстове на глаголица и кирилица.

Рисунките ще бъдат оценявани в две възрастови групи: от 6 до 12 и от 13 до 18 години.

Краният срок за получаване на творбите е 30 март 2022 г. Подробности за условията за участие и връзка с организаторите могат да се получат на e-mail: [email protected] или на „Фейсбук“ страницата Слънчеви руни/Slanchevi runi.