Стартира програма за обучение на деца по плуване

Програмата на ДАМС “Научи се да плуваш” за организиране и провеждане на начално обучение по плуване на деца през 2009 г, официално стартира в Силистра, съобщиха днес.

Програмата на ДАМС “Научи се да плуваш” за организиране и провеждане на начално обучение по плуване на деца през 2009 г, официално стартира в Силистра, съобщиха днес… За нейното реализиране от 1-ви април до 30-ти септември 2009 г. са одобрени общо 31 проекта от 18 населени места в цялата страна, обясниха специалисти. Те допълниха, че предоставените за тях средства са в размер на 381 300 лева.
Основната цел на програмата е начално обучение по плуване на деца за подобряване на тяхното здраве и физическа дееспособност, предпазване от удавяне и създаване на предпоставки за последващи системни занимания с водни спортове, допълниха още експертите. Според тях, в проекта ще бъдат ангажирани деца от 8 до 10 години.
В Силистра програмата ще се реализира за четвърти пореден път, казаха още експертите от регионалната структура на ДАМС. Те добавиха, че изпълнител на проекта ще е ученическия спортен клуб “Силистра-2004” с партньори   РИО на МОН – Силистра, кметската администрация, УСШ – Силистра и училищата на територията на общината. Предвидените 9 000 лева по линия на програмата е най-голямата сума за одобрен проект на спортен клуб от Силистра и региона по линия на програми на ДАМС, уточниха оттам.
Според предварителния замисъл, предвижда се 120 деца, сформирани в 8 групи, да посещават заниманията в покрития плувен басейн. С всяка една от групите професионални треньори ще провеждат по 3 занимания седмично, като в края на проекта се предвижда демонстрации на наученото и заключителен тест.