Стефан Стайчев: Град без театър не е град!

Пълна глупост и липса на елементарна отговорност – така определи решението на Министерството на културата за поредната реформа бившият дългогодишен директор на театъра в Силистра Стефан Стайчев

Пълна глупост и липса на елементарна

Стефан Стайчев
Стефан Стайчев

отговорност – така определи решението на Министерството на културата за поредната реформа бившият дългогодишен директор на театъра в Силистра Стефан Стайчев.
Както вече е известно, според проекта на Закона за сценичните изкуства, много театри в страната ще бъдат закрити, слети или преструктурирани, след като бъде приет. Очаква се той да види бял свят в началото на септември, преди началото на новия театрален сезон. Така, според законотворците, щяла да се създаде по-добра организация на труда, а театралните творци да получават справедливи, според труда си, доходи. Това породи буря от коментари -гневни или одобрителни, които продължават и в момента, въпреки ваканцията. Пак според този проектозакон се предвижда в Силистра да се обособят два театъра – драматичен и куклен.
Според Стефан Стайчев, това не означавало нищо друго, освен първа стъпка към закриване на драматичния театър в Силистра, което може да се случи до края на годината. „Ще остане да съществува Кукленият театър, а драматичният ще се превърне в открита сцена“, смята Стайчев. „Имам провидение за лоша съдба на театър „Сава Доброплодни”, сподели Стефан Стайчев.
Тенденцията, според него, била ясна – извършва се умишлено разсипничество на културната институция, възпитала в усет към изкуството поколения силистренци. За целта управляващите назначили необходимия човек, който да свърши черната работа – Борислав Ненков. Тя вече била започнала. До момента Борислав Ненков е съкратил дългогодишни опитни служители, междуличностните отношения в колектива били рязко влошени, хора със собствено мнение се уволнявали на секундата, а финансовите показатели са сринати. „Телефонът на бившия директор прегрял от обаждания от Силистра“, призна самият Стайчев. „Технологията на регреса е следната – в началото на сезона театърът ще се разцепи на две – куклен и драматичен, като до края на годината ще бъдат обявени конкурси за вече новите длъжности за двама директори, но поради по-лошите си показатели драматичният театър няма да получи финансиране от бюджета за 2011 година и ще бъде превърнат в „куха структура” с няколко служителя, които „да подгряват” сцената, при посещения на външни продукции“, коментира Стефан Стайчев. Кукленият театър пък щял продължи да вегетира, поради по-малкия си колектив, по-евтината себестойност на представленията и сравнително осигурената заетост.
Стайчев не скри отношението си към сегашния директор Борислав Ненков, който го замени на директроския пост миналата година след конкурс за ръководител на театъра. „Именно Ненков ще спечели конкурса за нов директор на Кукления театър, ако се кандидатира, и това ще е жеста от страна на министерството за свършената от него работа“, категоричен е Стефан Стайчев.
„Сливането на двете театрални сцени беше през 1998 година“, припомни още Стайчев. По думите му, тогава на карта е било поставено съществуването на Кукления театър. „С помощта на тогавашния кмет д-р Георги Панов и Министерството на културата се стига до компромисния вариант – сливане на сцените и редуциране на числения състав до 68 човека, а по същото време в България бяха закрити театрите в Добрич, Монтана, Търговище и други градове“, разказа Стефан Стайчев. „В момента, освен „открити сцени”, тези представителните сгради са битаци, бинго-зали, казина или кръчми“, каза той.
„Град без театър не е град” цитира за финал  режисьорът Стефан Стайчев гениалния поет Гьоте.

Алексей МИНЕВ

17 thoughts on “Стефан Стайчев: Град без театър не е град!

 1. Град без театър не е град и театъра без Стайчев не е театър! Борислав Ненков го назначете за директор на погребално бюро, той само за такъв става.

  Палец нагоре 2 Палец надолу 0

 2. Ти пък от какво разбираш, че и първа мнение изказваш. Преди да се обществен човек, трябва да си доказал себе си експерт, професионалист, майстор, интелестуалец, учител, лекар и пр. и пр. А ти в какво си била майстор? В нищо. И като си била просто едно същество без значение, що не си мълчиш ? Стефан може да говори за теаър. Още много други могат, защото театърът е част от живота им. И аз мога да говоря за театър. Защото познавам развитието на театъра в Силистра. А ти дори на театро не си ходила редовно. Още по-малко в годините преди Десети ноември и в първите след това.
  Как да запазим театъра си ли ? Няма да можем. Защото общината реши за сметка на театъра да си има футбол. Добре щеше да бъде да запази и двете. Но огромният дефицит, който достигал повече от 30 % не позволява. А частен театър няма кой да финансира тук в най-северния север, замразен от студа на простотията и битовизма.

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

  1. Арогантността не е допустима, Коси..
   Верно, че Общината за футбол намери пари, а не за тротоари и детска кухня – но да не забравяме, че театърът е държавна структура, а не общинска.
   Оказва се, че Операта в Пловдив например като персонал/разход билетът и е субсидиран на 215 лв за брой.. На АСДС билета беше 100 лв. Все пак трябва да има някаква икономическа логика и граници. Разходите на театъра тук къде отиват? За поддръжка на сграда/фасада, отопление, почистване../, заплати и осигуровки, и после – за транспорт, реквизит, промотиране, администрация и права. Приходи само от билети за представления, наем /инцидентни/, друго..? А субсидията държавата я дава, но не иска да изпада в положението на Пловдивската опера.. иска някакъв продукт, от който да има резултати. Нещо като американските филми – правиш ги на конвейр, но все пак може да има и някой хубав от тях..
   Затова и директорът – според мен – не трябва да е актьор, а проф. мениджър, на който да му се поставят цели – и да се възнаграждава при резултати.
   Ако той има бонус – да има и за трупата.. Но къде такъв вид в Силистра?
   Че той дори Веселин Маринов няма да дойде да прави концерт тук.
   Да не говорим за Тони, ФСБ, други групи, които биха дошли – ей-така, от любопитство, акво е това Силистрата.
   И театърът ще си е всяка вечер тъмен и празен.

   Палец нагоре 0 Палец надолу 0

   1. Музика, не споменавай Веско Маринов. Той ще дойде в Силистра и на куц крак, ще пее и ще се поти/топи пред любимата си публика, както неведнъж сам я е наричал. Все пак помним, че от тук, от Силистра, започваха т.нар му турнета или представянето на някой от поредните сълзливо-патриотарски албуми на комунистическото трио Вазелин Маринов, Евтим Евтимов и Тончо Русев.
    Да не отклонявам темата, но КОСИ е права. Всеки има право на мнение. Много важно, че най-горната другарка си е написала името! Нали Стайчев и Обрешкова са в една партия – жълто-царската. Покрай появата и залеза на тая партия се чу май и името Обрешкова. Но и това е друга тема.
    Аз не съм фен ни на Стайчев, ни на Ненков, ни на Кочланов! Предпочитам театър като американски филм!

    Палец нагоре 0 Палец надолу 0

    1. селистренци………Стайчев ви прави театрална постановка на живо..с реални събития и персонажи…….вие не разбахте ли…….или трябва да ви вземат пари за билетче за да се усетите че това е театъра в селистра
     😉

     Палец нагоре 0 Палец надолу 1

 3. Как е възможно по такъв начин да обиждаш един ЧОВЕК, като го наричаш „същество без значение“?!?! И защо караш читателката да мълчи-вероятно чувстваш сайта като бащиния?!А ти колко си значителен/а/?!?! Вероятно твърде малко, щом пишеш с ник, а не с истинското си име.Каква гадост, каква низост има в коментара ти.Окаяното и незначително същество, си ти! Мерзост и недопустимост!!!

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 4. Много точно напълно , съм съгласен.Егати порнографската държава! Закривала театри засщото не били печеливши !?Това да не е ТКЗС да отчитаме колко боб и прасета имаме в прираст ,ами да закрием и държавата защото и тя не е печеливша .Вървете в Банско и по черноморието и ще видите маса хотели които са с крадени държавни пари на разни депутатчета и министърчета .Силистра от София нищо добро не може да очаква .Направо ми иде да им тегля една чобанска ,но от уважение към сайта …..

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 5. Прав си бай Петре, но хотелите с крадени пари са защитени от великата, „свещена, частна собственост“. А ние защо мълчахме, когато ги създаваха? Погледни кой решава бъдещето ни в Общинския съвет. Защо избрахме и се подчинихме на хора с престъпно минало и настояще? Чобанската ругатня е скрито одобрение и признание за безпомощност. Всички ние можем много повече! Трябва да изгоним феодално-чиновническата групировка и да вземем живота си в ръце!

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 6. Стайчев не казва нищо ново. Всичко това е пределно ясно на здравомислещите хора. Като изключим дребнотемията, в които изпадат доста от коментиращите темата „Театър“, с пълна сила се налага глобалния въпрос: „Възможно ли е съществуването на драматичен театър в малкия град Силистра?“ Шепата почитатели и любители на театралното изкуство ще скочат веднага:“Да необходим ни е!“ Е, добре! А плачевния резултат? Салон и половина премиерна публика! С мъка събрани още едно две рехави откъм посещения представления и после?….. Летим по пътищата бели. А пари за гориво, хотели, командировки, ремонти и още ред неща, откъде? От бюджета? Да, ама данъкоплатците не искат да плащат за нерентабилни работи! Да не са луди! Със щедрата социалистическа система е свършено! Трябва да сме наясно с това! Качествен театър се прави с можещи хора, а не с хванати от улицата любители, само и само да не ни закрият щатните бройки. Нерентабилност и ниско качество на продукцията, това е визитната картичка на Драматичен театър „Сава Доброплодни“, който за жалост, върви към естествената си смърт! Дано поне кукления театър намери своето лице, правилната посока и можещ мениджър! Стискаме палци!

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

  1. Кочланов, нещо рязко взе друга песен да пееш. Сега изведнъж Стайчев стана много лош. Да не би Ненков вече да ти е предложил Граждански договор и една-две роли на сезон? А?

   Палец нагоре 0 Палец надолу 0

  2. Г-н Кочланов, мнението Ви ми хареса. На същата вълнА съм, когато иде реч за театър. За „щедрата соц.система“ може много да се разсъждава. Следствие на „щедростта“ й е сегашния хал на Сс театър. Точно тя научи театралите, а и не само тях, да чакат на готово. Нека всички да излязат от ведомостите и тогава ще има качествен театър. Не е необходимо хленчене, не са необходими обвинения, че целият свят и най-паче загниващият капитализъм са виновни за бездарието и некадърността.

   Палец нагоре 0 Палец надолу 0

   1. Мили АНОНИМНИКО, почитател на вогонската поезия, явно, не си наясно с НЕЩАТА ОТ ЖИВОТА! Със Стефан Стайчев и сега сме си приятели, но това не значи, че не мога да имам собствено мнение. Всъщност, как да споря и контактувам с АНОНИМИУС? Все едно разговарям с въздух! А между другото, факта, че въпреки заричането си, продължаваш да ме четеш е показателен, че съм на прав път. Поласкан съм!

    Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 7. Хора, не живейте с комплекси, моля ви! Силиста трябва има театър, най-малкото защото е културна столица на цял един български регион – Добруджа. А, една държава, ако е истинска държава (независимо от всякакъв род кризи), не може да няма политика спрямо своите региони…

  Какво значи малък град? Можем да поспорим. Малки градове са Тервел, Генерал Тошево, Исперих, но Силистра не е малък град. Напротив! Той е изключително важен български град – не случайно е седалище на област, на много (почти всички) деконцентрирани ведомствени служби, на независими пряко от държавата структури – митрополия, мюфтийство и т.н. Няма да говорим за историческата и културна значимост на Силистра.

  Не е нормално да няма театър в Дунавска Добруджа! Това трябва да се отстоява от всички силистренци – независимо от политически и всякакви други убеждения. Има силни и слаби години, силни и слаби сезони. Аз си спомням времето,

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 8. преди 10-15 години, когато нашият драматичен театър беше по-добър от Пловдивския например, на никой тогава, дори и не му минаваше през ума да остави безработни театралите в града под тепетата. И слава Богу! С този пример просто искам да подчертая, че за едни или други театри не бива да се правят изводи от техните моментни състояния, камо ли да се закриват. Има и софийски театри, които не пълнят редовно салоните си, нека да не се заблуждаваме! И вместо да се описват апокалиптични сценарии, да се работи здраво и безкористно, за да има както драматичен, така и куклен театър в града ни.!

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

  1. Не разбирам какво лошо видяха цензорите в моята реплика съм Анонимния. Wow, възкликвам пак – Силистра – културна столица на Добруджа!?
   И още – никога, в никакви времена, Силистренският театър не е бил по-добър от Пловдивския, няма и как да бъде. Да не продължавам по-нататък с други реалии…

   Палец нагоре 0 Палец надолу 0

   1. Странна работа, г-н анонимник. Разсъждавам върху характера ти и самочуствието, с което раздаваш „компетентните си мнения“ по всякакви теми. Явно си безработна „енциклопедична“ личност. Но да се набъркваш в театралната каша, без явно да си наясно с проблемите е, меко казано, нахално. След като твърдиш безумно, че нашия театър е бил по-добър от Пловдивския, би ли обяснил на нас аборигените, по какви критерии си направил преценката си? Би ли изброил поне две-три постановки на пловдивските колеги, които са послужили за база на оценките ти? А твърдението ти, че Къци Младенов и Дора Гълъбова – хората, които доведоха навремето кукления ни театър почти до закриване, издава вопиющата ти некомпетентност. Добре, че Стайчев и бившия кмет на града /лека му пръст/,с общи усилия спасиха куклениците от „феномена“ Къци Младенов! Така че, драги анонимнико „вогонски“, по-добре потъни в своята анонимност и не си позволявай да раздаваш некомпетентните си мнения поне в областа, която за теб е китайска азбука. Бъди здрав!

    Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 9. Съгласен съм с Колчанов! Както по горе подчертахте градът ни е прекрасен и разполага с много природни, културноисторически и геополитически дадености, но за жалост боледува от бюрокрация(липса на култура в управлението). Няма силистренец на, който да не му става обидно, когато ни подминават, като селска паланка всички турнета на известни изпълнители. Силистра трайно изчезна от културната карта на България… Тази сутрин в един сутрешен блок на наша телевизия, промотираха турнето на „комиците“. Актьорите ще посетят Каварна, но нас ще подминат, и не защото тук няма кой да ги гледа… Трагедията и драмата винаги са били неделима част от живота на добродушния добруджанец. Цената на нашата наивна човещина е изписана по изнурените от живота лица, с които се разминаваме ежедневно. Това естествено ще продължава докато позволяваме на кмета, общинската управа и бизнеса да се отнасят с нас(гражданите) като с ратаи. В града ни чешмичките за вода са сухи и служат, като кошчета за боклук, а ние си говорим за театър и култура. Трудно е да го правиш, когато са те превърнали в скот… Както казва Ботев, „Българинът работи като бивол, събира като мравка и живее като свиня“.

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

Comments are closed.