Стипендии и общежитие за нови медицински сестри обещават в силистренската болница

Стипендии за медицински сестри, които още учат и общежитие за тези, които не са от града, обеща изпълнителният директор на силистренската болница д-р Васил Славов. От 200 до 300 лева могат да получават тези от младите здравни работници, които подпишат договор с болницата. Минимумът да работят в нея е срокът през който са получавали материалното стимулиране, подчерта д-р Славов. Вече се водели разговори с няколко девойки, но „черно на бяло“ все още няма.

И други социални придобивки в полза на „дефицитната“ работна ръка са в предварителните планове на болничния директор. Студентите в трети и четвърти курс ще могат да работят на трудов договор към болницата по време на практическото си обучение. За следващата учебна година е планирана информационна кампания по училищата в региона.

Около 200 са в момента медицинските сестри във всички отделения на МБАЛ в Силистра, като допреди 5-6 години те бяха почти 250. Две трети от тях са на възраст над 55 години, а около 15% са на над 7-годишна възраст. Едно от „най-възрастното“ отделение е това по Пневмо-фтизиатрията, където от 10 медицински сестри 8 отдавна са на пенсионна възраст. Не е по-различно положението и в другите отделения, които на границата на „санитарния“ минимум успяват да съставят графиците си за дежурства.

Според д-р Славов и силистренското, както и голяма част от лечебните заведения в страната страдат от недостиг на медицински сестри. Проблемът с годините се задълбочава и може да се стигне до принудително преструктуриране или затваряне на отделения.

„Тази година ни трябват спешно поне 20 сестри, другата година – около 40-50. В рамките на 5 години – около 100. Няма откъде да дойдат, тъй като в страната се „произвеждат“ около 400-500 годишно, но не всички желаят да работят по специалността. Темпът на загуба на кадри е много по-голям, отколкото обучението на нови. През болницата през миналата година са преминали над 15 000 души. Тези суми, които ние ще инвестираме в производството на нови кадри, се възвръщат многократно с годините“, убеден е д-р Славов.

Според главната сестра на болницата Мариана Маринова младите хора нямат интерес към професията заради ниското заплащане. „Има отделения, където работи само една сестра, която не е в пенсионна възраст. Трябва да сме им безкрайно благодарни, че остават да работят, защото без тях ще трябва да затваряме отделения“, заявява Маринова. Според нея към момента за болницата в Силистра са необходими поне 50 медицински сестри.

Същевременно, някои от колежките й споделиха, че възнагражденията им са унизително ниски и се замислят да заминат за чужбина. По думите им дори в съседна Румъния заплатите са значително по-високи. Други са готови да се насочат към училища, детски градини и старчески домове, където натоварването и стресът са несравнимо по-малки.

Според д-р Славов с повече работа, обикновено извънредна, една медицинска сестра в болницата може да стигне до 2000 лева брутна заплата.

По над 40 000 лева „изкарвала“ системата за платено влизане в силистренската болница, съобщи д-р Васил Славов. Поставените бариери, освен, че създавали някакъв ред в болничния двор, но и помагали за капиталовите разходи.

А те въобще не са малки, предвид „павилионния“ тип на здравното заведение. „Не ожулено, а трагично е състоянието на сградния фонд, занемарено от предното ръководство, заяви д-р Славов. Въпреки това успяваме да го поддържаме в допустимо за дейността му състояние. През последните години всякакви кандидати за многобройните избори обещаваха да помогнат, но… Общините от областта, чиито граждани лекуваме, не ни помагат особено“.