„Страшни смешки, смешни страшки”……за герои със .. и без опашки

890„Впечeтлителна” информация, с привкус на огорчение и на места с твърде умолителен тон се появи тези дни в информационния сайт на община Силистра.

Поводът – до болка познат – бездомните кучета!

Ако въобще нещо носи като информация тази дописка, то това е наивната констатация, че виждате ли „се наблюдава тенденцията за увеличаване бройката на безстопанствените кучета”. Тази констатация сама по себе си не означава много, тъй като какво значи увеличена бройка, ако не знаем колко са били до момента скитащите кучета. Иначе казано, липсва база за сравнение.

В чисто научен и образователен аспект зад увеличената популация се крият твърде много фактори, част от които чисто биологични.

В своята природа, „ най- добрият приятел” на човека е хищник, произлязъл от вълка и дълбоко в гените си, той си остава такъв. И въпреки разнообразието от породи, цветове, големини и размери, с които всеки ден се срещаме по улиците на Силистра, бездомния пес носи малко или много от нрава на своя прародител.

С настъпването на есента, наближава времето на така наречените кучешки „сватби”. Женските се разгонват, привличат мъжките и глутниците са готови. И тук е мястото да си зададем въпроса, дали ако своевременно тези женски бяха кастрирани, това щеше да се случи? Може би, но не в такива мащаби.

Друга тенденция с настъпването на есента е приобщаването към глутниците на малките, родени през пролетта. И пак стигаме до навременните мерки.

А вайкането сега е като „смешна страшка”,  защото проблемът не е от днес, и не е от вчера. Но бяха загубени толкова години за вземането на адекватни решения, при наличието на закони, наредби и прочие документи, синхронизирани с европейското законодателство и т.н.т.

В задачата се пита: Защо длъжностните лица от Общината не предприемат мерките разписани в законите и наредбите? Защо изграденият от четири години приют за бездомни кучета, все още не работи? А когато заработи ще има ли капацитет, като место и възможност да обхване цялата популация? Четири години кучетата не стояха, размножаваха се.

Иначе е вярно, че има недобросъвестни граждани, които през този сезон пускат на воля „вилните” си любимци. Но пак питаме институциите: Къде е контролът? Колко са регистрираните кучета и тази регистрация, съпроводена ли е с изискването за ветеринарен паспорт на животното ? И ако не, колко граждани са санкционирани?

А служби за контрол, дал Господ. Те могат да контролират регистрацията на кучетата. Могат да заставят собственика да полага грижи за тях. Могат да изискат ветеринарен паспорт и поставянето на чип/съгласно нормативните уредби у нас/. Могат, но не искат или поне такова впечатление оставят с пасивното си поведение.

Днес да имаш домашен любимец, никак не е евтино, но пък всеки трябва да си прецени възможностите. Въпросът е, че мнозина стигат до трезвата преценка твърде късно и най-лесния начин е да „пуснат” домашния любимец на свобода. И защо да не го направят,  като никой няма да им потърси отговорност за този акт. В „белите държави” в този случай, когато едно такова куче се появи на улицата, бившият му собственик бива глобен и то солидно. Така е в Испания, Германия, САЩ и много други страни по света. Защото е всеизвестно, че най-боли когато ти бръкнат в джоба.

И още един биологичен аспект. Хищниците убиват за да се хранят. Като хищници, кучетата стават агресивни, когато са гладни. Дори и кастрирани и обезпаразитени, те трябва да ядат. И не храненето ги прави по-многобройни, а бездействието по проблема дълги години. Храненето им в даден момент се явява, единствената превенция срещу агресията им. С настъпването на зимата храната по улиците ще намалява, а с това и те ще стават по агресивни. И така „смешката” започва да става „страшка”…

 

Едно е ясно, с вайкане, с молби и с апели няма да стане! Иска се работа!

 

 

1 thought on “„Страшни смешки, смешни страшки”……за герои със .. и без опашки

  1. Един проблем с едни кучета не можете да решите толкова време – безсрамници. На добър час на минали , настоящи и бъдещи „първи“ мъже и жени борещи се за кокала:

    Палец нагоре 2 Палец надолу 1

Comments are closed.