Стриктен контрол и проверки при саниране на жилищни сгради в Силистра

„За разлика от самостоятелните ремонтни дейности по саниране на отделни апартаменти, всички етапи на проект „Енергийно обновяване на българските домове“ подлежат на стриктен надзор и проверки.“ Това заявиха по време на работна среща с домоуправители представителите на Проектния мениджър Красимир Паскалев и Никола Кибритев.
Срещата се проведе в залата за обучения на Областния информационен център /ОИЦ/ в Силистра, където граждани могат да получават информация по проекта. Присъств

„За разлика от самостоятелните ремонтни дейности по саниране на отделни апартаменти, всички етапи на проект „Енергийно обновяване на българските домове“ подлежат на стриктен надзор и проверки.“ Това заявиха по време на работна среща с домоуправители представителите на Проектния мениджър Красимир Паскалев и Никола Кибритев.
Срещата се проведе в залата за обучения на Областния информационен център /ОИЦ/ в Силистра, където граждани могат да получават информация по проекта. Присъстваха общински служители и домоуправители, които вече са заявили сериозен интерес за включване в програмата, като целта беше да се запознаят с Проектния мениджър за град Силистра и да зададат своите въпроси.
Ролята на Проектния мениджър е съществена по време на целия процес при кандидатстване по проекта. Негови представители дават разяснение, присъстват на общите събрания, съдействат за изготвяне на заявлението, преглеждат го и го препращат за одобрение на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Проектният мениджър изготвя индикативен бюджет на сградата и разпределя разходите на всеки собственик, като изготвя справка за начина на финансиране и подпомага търсенето на решения с неплатежоспособните. Негова задача е да съдейства за намиране на техническа документация за сградата и за издаване на скица на имота на собствениците, подпомага създаването на сдружение на собствениците, обясниха в детайли ангажираните по проекта.
Представителите на проектния мениджър разясниха стъпките по кандидатстването за безвъзмездна финансова помощ, бяха разгледани подробно всички документи, които трябва да се подадат от сдруженията на собствениците. За да кандидатстват собствениците на една сграда по проекта, първо сградата или част от нея – секция от жилищен блок, трябва да е поне 3-етажна, с шест самостоятелни апартамента и да е проектирана преди 26 април 1999 година. Необходимо е да има постигнато съгласие от всички собственици и да се осигури достъп до всеки апартамент за извършване на ремонтните дейности.
От община Силистра уточниха, че ще използват данните от енергийното обследване за формиране на база данни от усреднени показатели на необходимите инвестиции на квадратен метър жилищна площ при формиране на бъдещ бюджет за инвестиции в децентрализирано производство на топлинна и електроенергия, описани в „Общинска стратегия за енергийна устойчивост и независимост“.
Областния информационен център в Силистра е част от мрежата от 28 информационни центрове за популяризиране на кохезионната политика на Европейския съюз, създадени с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Техническа помощ”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

3 thoughts on “Стриктен контрол и проверки при саниране на жилищни сгради в Силистра

 1. И когато някой льохман си боядиса санираният отвън апартамент в розово , да го глобяват , 5000 лв …

  Палец нагоре 5 Палец надолу 4

  1. Хах…малко са. И на мен ми се наложи да боядисвам в ку******ско, за да вляза в общияТ тон на сградата.

   Палец нагоре 6 Палец надолу 0

 2. ми то точно това пише неграмотници такива – само големите проекти се контролират.
  поне заглавието четете.
  ма не ви мързи да пишете глупости.

  Палец нагоре 5 Палец надолу 4

Comments are closed.