Студен и снежен декември ни очаква тази година

По-студен и снежен от нормалното ще е декември тази година, предричат от Метеорологичната обсерватория в Силистра. Най-ниските температури през месеца ще бъдат между минус 15° и минус 10°, а най-високите – между 10° и 15°.

В началото месецът започна без валежи, със спокойно, но студено време. Ще бъде предимно слънчево, но на много места ще има мъгла или ниска облачност. В Северна България ще има снежна покривка и дневните температури ще остават под нулата. Около средата на първото десетдневие се очаква промяна на циркулацията и до края на периода вероятността за валежи, е голяма – ще има и дъжд, и сняг. В края на десетдневието температурите ще се понижат.

През повечето дни от второто десетдневие ще преобладава облачно време, с намалена видимост и температури около и под нормата. Превалявания ще има главно в началото на десетдневието. През втората половина от десетдневието слабо ще се затопля.

Към края на второто и в началото на третото десетдневие отново има повишена вероятност за валежи, предимно от сняг. В средата на десетдневието около Коледа изгледите са за време без валежи, а впоследствие ще започне повишение на температурите, но отново с валежи.

Добрата новина е, че на 21 декември в 22,23 ч. ще е зимното равноденствие, откогато денят започва да расте.

През 1905 г. на 31 декември снежна буря прекъсва железопътното движение и телеграфните съобщения в Североизточна България. Най-висока температура на въздуха е измерена на 09.12.1960 г. – 21,5 градуса, а най-ниска на 27.12.1948 г. – минус 18 градуса.

Силистренци си спомнят декември на 1998 г. когато поледица изпокъса елпроводниците и счупи много стълбове. Тогава почти три дни областта бе блокирана без електричество и вода.