Съветниците отказаха на общинските предприятия повишаване на таксите

Не по план се развиха нещата за една от основните точки от дневния ред на юлското заседание на Общинския съвет, а именно – изменения и допълнения на Наредбата за определяне и администриране на местните такси и цените на услугите в община Силистра.

В докладната бе заложено повишение на таксите за градския пазар, сватби и погребения, за поддръжка на гробищния парк, за депониране на отпадъци в регионалното депо, за ползване на покрития плувен басейн. Искането е било направено от директорите на общинските предприятия и бюджетни структури, като основната причина са били повишените разходи на горива, енергия и други режийни, коментира зам.-кметът по финанси д-р Мирослав Тодоров.

За общинските съветници обаче това не бяха достатъчни причини.

Общината трябваше да отговори дали се предвиждат инвестиции, поне що се отнася до подобрения на условията на Централния градски пазар – и за гражданите, и за търговците. Зам.-кметът инж. Тихомир Борачев бе категоричен: „Не са включени никакви инвестиции в бюджета за тази година за ремонт и реконструкция на пазара“.

Много са въпросите, свързани и с общинското предприятие „Обреди“, но там от години всичко е в омагьосан кръг и всичко започва от това, че няма отпуснати достатъчно щатни бройки, за да може да се поддържа цялата му територия, заяви директорът Теодор Белев. А гробищният парк е разположен на 240 дка, като последните 20 бяха гласувани миналата година и разширението му предстои. Хора са нужни не само за да копаят гробове, но и за да поддържат инфраструктурата и озеленяването, които са най-голямата мъка на близките на покойниците. Плащат такси, а за качеството няма работници. Всички директори на общински фирми, които искат покачване цената на услугите, които предлагат, ще трябва до месец – до следващото заседание на Общинския съвет, финансово да обосноват желанието си, и то подробно, решиха общинските съветници.