Със силистренска и световна помощ построиха училище в Гана

Gana (1)В африканската държава Гана бе създадено училище, благодарение и на учениците от Езиковата гимназия „Пейо Яворов”.

Доскоро началното училище „Adaklu Torda” в Гана беше под открито небе – деца от три випуска учеха в сянката на дърветата, защото нямаха училищна сграда. Без стени, на които да се поставят черните дъски, в час учениците с усилия пишеха на клатещите се дъски, прикрепени по стволовете на дърветата. Шумът от съседния клас лесно се носеше от вятъра и се подемаше и от другите класове. Той разсейваше малките ученици, които и без друго трудно задържат вниманието си. Колкото и романтично да звучи фразата „училище под открито небе”, природните стихии също не бяха съюзник.

Често се налагаше учителите да отменят учебни часове заради проливен дъжд, жега или други капризи на времето. Тази обстановка далеч не беше благоприятна, за да получат учениците най-доброто от образованието, което можеше да им се даде. Гана доскоро бе една от най-бедните страни в света. Въпреки безпрецедентния си растеж през последните години, близо една трета от учениците от началните класове ще отпаднат от училище, поради различни социално-икономически причини, комбинирани с липса на адекватна училищна база.

Но за 78 деца нещата вече не стоят така! Това са децата от „Adaklu Torda” в региона Волта в югоизточна Гана. През април и май 2015 год. 11”а” клас /тогава 10”а”/ от Езикова гимназия „Пейо Яворов”, запалени от идея на Майкъл Пелехач, американския учител-доброволец по програмата „Фулбрайт”, мобилизираха усилията си за събирането на средства за построяване на училище. Една изключителна мечта, която звучеше прекалено амбициозно, за да се осъществи.

Днес училището е вече факт. На 11 ноември тържествено са осветени трите му секции, т.е. класни стаи. В него се обучават 78 деца от три випуска, включващи начални класове и предучилищна група. Тези ученици са поверени на грижите на 10 учители. На паметната плоча на училището е включен наслов от учениците от Езиковата гимназия в Силистра: „Посвещава се на обикновените хора, които могат да доведат до необикновена промяна”.

Как беше осъществено всичко това, което доведе до успешния край?

Предварителната мотивационна работа започна постепенно – в 4 урока в часовете по английски Майкъл Пелехач, заедно с класния ръководител на класа и техен учител по английски език Кремена Радоева, си поставиха за цел да подготвят младежите за големи мечти. Темите бяха за неграмотността в света, и развиване на потенциала за промяна и активност в общността. Чак след приключване на тази поредица от уроци, Майкъл представи свое видео, с което сподели идеята си за благотворчеството. Тийнейджърите бяха запленени и с огромно желание приеха начинанието и започна сериозната работа.

Поставиха си сравнително кратки срокове за набирането на средствата – 25 000 долара за 25 учебни дни. Чрез Майкъл учениците се свързаха с фондацията „Pensils of Promise” със седалище в Ню Йорк. Тя е създадена именно с тази цел – чрез инициативата на отделни хора по света и чрез организираните от тях фондонабирателни кампании, фондацията да подпомогне изграждането на училища за деца, чието основно човешко право на образование не е защитено. От създаването си досега фондацията е построила над 300 училища в Гана, Гватемала и Лаос.

Фондонабирателната си кампания учениците наричат „Да им построим училище. Да им изградим бъдеще”. Обособяват се 4 екипа, според индивидуалните интереси на учениците: маркетинг, продуценти, мотиватори и фондонабиратели. Начертава се стратегия на действие, изработва се лого на проекта, започва снимачната работа на учениците по промоционалното видео. То се изработва на английски и се превежда на български, субтитрите се синхронизират и поставят. Много от дейностите се извършват в часовете по английски, но основната комуникация и част от работата се случват чрез онлайн общуване в социалните медии – „Фейсбук”, „Инстаграм”, „Туитър”…

Стартът на самата кампания бе на 31 март, но първата инициатива изпреварва официалната дата за начало. На 27 март се проведе Благотворителен кулинарен базар. На него учениците от 10”а” клас продават на съучениците и учителите си приготвените от тях ястия. За един ден те успяват да съберат 287 лв., които веднага са внесени във фондонабирателната сметка. Излиза статия за Майкъл и силистренското начинанието в американския вестник „NorthWest Observer”. Редакторският екип дарява първата сума – 150 щ.д. Тя е последвана от множество други дарения от САЩ, някои от тях от приятели, роднини, познати на Майкъл, както и наши сънародници, живеещи в България или чужбина.

Рекламната кампания, организирана от екипите е много успешна – следват още няколко медийни отразявания в телевизии, вестници и онлайн-издания в България и САЩ, както и статуси в социалните мрежи от български актьори и певци, промотиращи начинанието. Излиза любителското видео на раппесен на ученик от класа, посветена на каузата. С цел промотирането на предстоящия благотворителен бал е организирана и пресконференция, на която са поканени медиите от региона, някои от които имат и национално представителство. Следва и голямото събитие, благотворителният концерт „10”а” и приятели” на 21 април, което учениците подготвят за по-малко от седмица. На сцената с пъстротата на талантите си се включват известни танцови и певчески формации и индивидуални изпълнители от града. Подкрепа идва от всякъде – класният ръководител, ръководството на училището, приятелите, талантите и техните ръководители от града, медиите, родителите и настоятелството в ЕГ, общината, съгражданите.

Събрани бяха почти 1000 лева, които са внесени във фондонабирателната сметка. Сумата от 25 000 щ.д. не само бе събрана в срок, но бе дори надвишена. Събрани бяха 28 780 долара, като остатъка над запланираната сума бе решено да бъде предназначена за обучение на учители и стипендия на ученици от училището в Гана. Проведе се и скайпвидео-конферентен урок с представители на фондацията „Pencils of Promise”. Учениците получават не само похвала, но и отговори на възникнали в процеса на работа въпроси. Впоследствие класът получи благодарствено видео от създателя на фондацията и авторът на бестселъра „A promise of a Pencil” Адам Браун.

1 thought on “Със силистренска и световна помощ построиха училище в Гана

Comments are closed.