С венци и цветя почетохме живота и делото на Апостола на свободата

В Силистра пред паметника на Васил Левски вчера бе проведено тържество по повод 185-годишнината от рождението на Апостола на свободата. То бе организирано от община Силистра с партньорството на Общински комитет „Васил Левски“ и Общински клуб „Христо Ботйов“.

В тематичната проява се включиха малките таланти на „До ре ми“, „Мегатон“, „Елмина“ и „Бяло, зелено, червено“, както и Градският духов оркестър. Слово за великия български възрожденец държа кметът на община Силистра д-р Юлиян Найденов. Почетният караул пред паметника бе от членове на Клуб „Млади възрожденци“ при СУ „Никола Вапцаров“, водени от учителката си Марияна Маркова.

По традиция бяха поднесени венци и цветя от държавната и местна власти, различни институции, много граждани.

По подобен начин и в други градове и села в Крайдунавска Добруджа, както и с масови публични прояви бе уважена годишнината от рождението на революционера, посещавал през 60-те-70-те години на 19-ти век и други населени места в областта по комитетски дела.

Паметници на Васил Левски има в няколко общини от областта – Силистра, Тутракан, Дулово, Главиница и Алфатар. Неговото име носят големи средни общо образователни училища в Дулово и Главиница, както и народните читалища в селата Българка, Прохлада, Боил и Царев дол.