С две години намалиха присъдите за откраднатите 28 км тръби

Тричленен състав на Върховния касационен съд /ВКС/ измени решението на Апелативния съд във Варна, като намали размера на наложените на подсъдимите Радко Ганчев и Стефан Кънчев наказания „лишаване от свобода“ от 10 на 8 години за кражба на тръби за водоснабдяване. Двамата мъже имали и съучастник, който получи условна присъда.

По обвинителния акт на Окръжна прокуратура – Добрич подсъдимите са признати за виновни от Окръжния съд за това, че в периода ноември 2011 г. – март 2012 г. в съучастие помежду си, при условията на продължавано престъпление и чрез използване на технически средства, отнели тръби от водонапорен тръбопровод „Водоснабдяване на Добрич от терасите на р. Дунав“ /в землищата на села в областите Силистра и Добрич/. Кражбата е в особено големи размери и представлява особено тежък случай на престъпление по четири члена от Наказателния кодекс, за което на Радко Ганчев и Стефан Кънчев бяха наложени наказания „лишаване от свобода“ от по 10 години и конфискация на имоти и движими вещи. Съдът уважи предявения от гражданския ищец „ВиК“ Добрич иск за сумата от 6 695 708 лв.

С решение на Апелативен съд – Варна присъдата е изменена. Прието е, че деянието е извършено и на територията на землищата на селата Цар Асен, Кочмар и Дряновец, като кражбата е на стоманени тръби с обща дължина от 28 188 м, общо тегло 7 795 787 кг, на обща стойност 15 398 040,58 лв.

Съставът на ВКС приема, че касационните жалби са частично основателни, и с решение от 18 март 2021 г. изменя решението на Апелативен съд – Варна и намалява размера на наложените присъди. Решението на Върховния касационен съд е окончателно.