С разходка в парка силистренци участваха в Похода на свободата

Силистра бе сред осемнадесетте български градове, които се включиха в проведения от фондация „А21 България” поход за свобода в подкрепа на жертвите на трафик на хора.

Около 30 млади граждани бяха организирани от местната организация на Българския младежки червен кръст с подкрепата на проекта „СИОН – България” за борба с трафика на хора. Проявата бе посветена на Европейския ден за борба с трафика на хора – 18 октомври. Подредени в „индийска нишка“ участниците тръгнаха от градския площад „Свобода“ и преминаха през Дунавския парк.

Според организаторите на похода България и Румъния са на първите места в Европа по трафик на хора. Жертвите са подлагани на сексуално и трудово робство и по официална статистика миналата година са били 41 души. Всяка година прокуратурите в страната образуват досъдебни производства, но наказанията понякога дори не са ефективни. Това е трудно доказуемо престъпление и често свидетелките се отказват от показанията си.

Фондация „А21“ е глобална неправителствена организация, чиято основна цел е да се бори срещу трафика на хора, с цел трудова и сексуална експлоатация. 13 от всеки 100 000 българки днес попадат в някаква схема на робство. Затова целта на фондацията е повече хора в България да чуят за това и да се „екипират“ със знания за превенция и предотвратяване на робството. Походът за свобода се провежда в 400 града от над 50 държави.

Резултати от социален експеримент на фондацията показват че близо 99% от студентите в българските университети са уязвими на това да попаднат във форма на експлоатация при кандидатстване за сезонна работа в чужбина.