С 426% e скочила цената на земята в Силистренско за 10 години

От 163 до 2254 лева за декар са цените на нивите в България, показват данни на Националния статистически институт. Най-скъпа е земеделската земя в житницата на страната – Североизточна България, и по конкретно в районите на Добрич и Силистра. А най-ниски са цените в Радомир и няколко села в София-област.

В района на Силистра нивите също са много скъпи в сравнение с други части на страната, което се дължи на доброто развитие на земеделието и отглеждането на пшеница. Земята в Крайдунавска Добруджа е на второ място по повишение на цените на нивите за период от 10 години с ръст от 426,2%, показват данните на НСИ. Търсенето на земеделски земи в района на Силистра е голямо и това води до покачването на цените им.

В цялата област земеделската земя струва над 1000 лв. за декар. Но най-скъпо е в самата община Силистра – 1605 лв./дка. След това са Кайнарджа – 1599 лв./дка, Главиница – 1513 лв./дка, и Дулово – 1487 лв./дка. Най-евтина в Силистренско е земята в Ситово – по 1088 лв./дка.

Лидер по отношение на цените на нивите е Генерал Тошево, където прокупко-продажбите през миналата година са били на средно ниво от 2254 лв. за декар. Освен в Генерал Тошево, в още три общини от област Добрич цените на нивите са над 2000 лв. за декар. В Добричко търсенето на земеделска земя е повече от предлагането. Там отглеждат предимно пшеница, което осигурява добра печалба на земеделските стопани и съответно е причина за високите цени на нивите.

Интересен е пазарът на земеделска земя в област Русе. В три от общините в района нивите струват над 1200 лв. за декар. Най-скъпи са нивите в община Сливо поле, където средната цена на сключените сделки е 1381 лв./дка. Това поставя Сливо поле сред районите в страната с най-скъпа земеделска земя. В самата община Русе нивите струват по 1253 лв. за декар, а веднага след това е Две могили с 1219 лв./дка. В останалите общини в Русенско нивите вървят на цени малко под или малко над 1000 лв. за декар.