Театърът в Силистра готов с две нови пиеси, спират фестивала „Ян Бибиян“

Трупата на театър „Сава Доброплодни“ в Силистра е готова с най-

Трупата на театър „Сава Доброплодни“ в Силистра е готова с най-новото заглавие в репертоара си, съобщи директорът на културната институция Борислав Ненков. Това е пиесата „Пънч и Джуди” по мотиви на… прочутата английска приказка от 17-ти век с неизвестен автор. Премиерата й ще се състои на 25 март от 19 ч. и се очаква да бъде голямо събитие, тъй като досега не е играна у нас. Режисьорът на спектакъла – Первели Николов-Вили заяви,  че това е необичайна за нашата публика творба, включваща елементи на комедията „дел ‘арте“ и изобилие от черен английски хумор. „Всъщност в нея има всичко – гротеска, трагедия, буфонада, пародия, пантомима, скечове, гегове, има игра в играта /излизане от персонажите/, както и зрелищни костюми и маски, които героите сменят при различните сцени, те пеят, танцуват, заплитат се в невероятни интриги, изобщо ще предложим на зрителя абсолютен, тотален театър“, обясни Николов. В пиесата са ангажирани артистите Мирослав Петров, Ренета Николова, Петър Чапкънов, Живка Йорданова, Денка Чапкънова, Христо Христов и Теодора Михайлова, някои от които се превъплъщават в по няколко образа един след друг.

Сцена от спектакъла "Пънч и Джуди"
Сцена от спектакъла „Пънч и Джуди“

Специално за 27 март – Международния ден на театъра, силистренският храм на Мелпомена е подготвил друго заглавие – шоуспектакъла „Премиерата“, чийто автор и режисьор е назначената от началото на този творчески сезон актриса Ирена Чернева. „Премиерата“ е с 18 действащи лица, като ролите се изпълняват не само от актьори, но и от представители на техническите служби в театъра, идеята ми се роди спонтанно и написах творбата само за една нощ, след което предложих на колегите да я изиграем“, разказа Ирена Чернева. „Те се съгласиха и така се роди спектакълът, свързан с желанието на едно дете да отиде на театрална премиера, като тази роля се изпълнява от малката Йоанна Ефремова, дъщеря на актрисата Живка Йорданова“, добави Ирена Чернева. Тя подчерта, че спектакълът на крайдунавските театрали за празника ще е безплатен за силистренската публика.
Междувременно стана известно, че дългогодишният международен куклен фестивал „Ян Бибиян“, чийто традиционен домакин бе именно Силистра, тази година няма да се проведе. Причината – тежката финансова криза и невъзможността на местната община да финансира събитието. В същото време обаче силистренските кукловоди ще участват с пиесата „Снежанка и седемте джуджета“ на фестивал в турския град Люлебургаз от 1 до 5 април, а куклената трупа от турския град ще върне визитата в Силистра със свой спектакъл през май.