Теодосий Спасов представи новия си албум

Теодосий Спасов и „Небесни струни“ официално представиха своя съвместен проект в изложбената зала „Експо баня“. 15 мелодии, които съчетават в себе си елементи на балканския фолклор и европейска класичес

Теодосий Спасов и „Небесни струни“ официално представиха своя съвместен проект в изложбената зала „Експо баня“. 15 мелодии, които съчетават в себе си елементи на балканския фолклор и европейска класическа музика, преплетени с новаторски аранжименти в духа на джаза, потопиха гостите в един различен от реалността свят. Те звучаха сред интериор на продукти за обзавеждане на баня, сътворени от именити световни дизайнери.
Идеята за съвместен проект с момичетата от „Небесни струни“ се е родила много спонтанно, разказа Теодосий Спасов. “Бях поканен във Виена на фестивала „Балканска треска“ и почти на шега директорът му ми каза: “Теодосий тази година темата е “Жените в музиката, а ти не си жена. Искаме много пак да участваш – направи един такъв проект“. Така с Теодосий Спасов започват да работят Доротея Димитрова – цигулка, Ана Димитрова – цигулка, Михаела Павлова – виола, Йоланта Делибозова – виолончело и Смила Стоева – ударни инструменти.
В края на април магнетичното живо изпълнение на проекта взриви публиката във Виена по време на фестивала „Балканска треска“. Малко след това да се наслади на музикалното творчество на Теодосий Спасов и „Небесни струни“ имаше възможност и ямболската публика.
Проектът събира в себе си нюанси от европейската класическа музика и балканския фолклор, преплетени с новаторски аранжименти в духа на джаза. С няколко пиеси авансово бяха ощастливени и присъстващите на феста „In The Palace“ 2010 в Балчик. Няколко от пиесите са известни, а останалите мелодии Теодосий Спасов е писал по различни поводи. Темите са от театрални постановки, филми и пиеси, които е композирал спонтанно и специално за този проект. Музиката е акустична с натурален звук на инструментите.
“Това е музиката, която аз правя – смесвам различни усещания. Може да се чуе класически звук на европейските инструменти, формите на джаза и фолклора, общо взето в абсолютно български нюанс. България съдържа много етноси – могат да се чуят цигански, турски, румънски, еврейски ритми. Това са пластове, които стоят вътре, втъкани в пиесите“, разказа Теодосий Спасов. Той благодари за подкрепата да се реализира “една малка мечта, а този диск има много мечтатели“. /БГНЕС/