Тутраканци предлагат Рибарската махала и Музея на лодкостроенето в Списъка на ЮНЕСКО

TutrakanТутраканският лодкостроител Петър Чориков е конструирал в началото на миналия век нов модел рибарска лодка, която е известна с името „Тутраканка” и се използва от рибарите и днес. Това се казва в предложение на община Тутракан за кандидатстване за вписване на Етнографския музей „Дунавски риболов и лодкостроене” и Архитектурния ансамбъл “Рибарска махала” в Тутракан в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО, съобщиха от общината. Музеят и махалата са уникални по поречието на Дунав.
Рибарската махала е единственото у нас естествено обособило се рибарско селище край реката. Възникнало е в средата на 19-ти век, когато градът се утвърждава като център на дунавския риболов. Голяма част от къщите в махалата са реставрирани по проект.
Етнографският музей „Дунавски риболов и лодкостроене” също е единствен не само у нас, но и по поречието на река Дунав. В експозицията са представени материали за бита на рибарите и майсторите на лодки по долното течение на Дунав. Част от експозицията с богат фотодокументален фонд е посветена на огромните екземпляри на уловените от тутраканските рибари и колегите им от дунавските градове риби.
В Силистренско само резерватът Сребърна е в Списъка на ЮНЕСКО като паметник на културното и природно наследство. Този статут резерватът получи през 1983 г.

1 thought on “Тутраканци предлагат Рибарската махала и Музея на лодкостроенето в Списъка на ЮНЕСКО

  1. Браво Браво,тутраканци. Малко сте,но струвате колкото /и повече дори/цялото население на област Силистра.
    Затова,може би Ви обикнах някога и това чувство продължава да изпълва сърцето ми.
    Съжелявам,че вече не мога да се любувам на Тутракан, да общувам със златните му хора,да бъда по-близо с децата му,да споделям радостите и заживея с мечтите на тия горди хора.
    Тутракан, Тутракан. Щастлив съм,че макар и за кратко стотици пъти съм имал възможност да живея с радостните трепети на чедата ти.

    Палец нагоре 0 Палец надолу 0

Comments are closed.