Тютюнопроизводителите стягат редиците за национален протест

Tutun protest (7)Тютюнопроизводители се готвят за национален протест заради ниските цени и неизкупените количества, обяви пред Радио Шумен зам.-председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите в България Фикрет Бекир. Миналия петък представители на сектора са провели среща с министъра на земеделието Десислава Танева, на която поставили проблемите си.

От четирите сорта тютюн единствено „Каба кулак“ е изкупен на сто процента, но около 70 на сто от тях в Североизточна България все още не е изплатен на стопаните, каза Бекир. Той уточни, че суровината е предадена на фирмите в началото на декември. По закон изкупвачите са длъжни в едномесечен срок да преведат парите на стопаните. Две са фирмите, които дължат пари на близо 4000 семейства от региона.

Тютюнът от сортовата група „Каба кулак” е „изкупен” напълно на цени от миналата година. Но около 900 тона от сортовата група „Бърлей” не са договорирани, а изкупените количества са на цени между 60 и 80 стотинки по-ниски от миналогодишните. В Централна България има и над 2000 тона от сорта „Виржиния”, а в Южна България – около 2 300 тона от сортовата група „Басми”, недоговорирани и неизкупени. Една от търговските фирми е започнала изплащането на задълженията си, каза Бекир. Според него сред причините за забавянето на изкупната кампания са почивните дни около Нова година и влошените метеорологични условия.

Фикрет Бекир каза, че тютюнопроизводителите са получили обещание от Министерството на земеделието и храните за посредничество с търговските фирми, за да се ускори изкупната кампания и да се регулира изплащането на продукцията.

Миналата година точно по същото време – на 3 февруари спонтанен протест блокира за часове една от входните артерии на Дулово. И тогава недоволството на производителите на тютюн бяха заради ниските цени и забавянето в заплащането на труда им.