Удължават срока за раздаване на хранителни пакети на бедните в Силистра

BCK hrani (5)Над 3700 от общо 4473 бедни хора в Силистренска област вече са получили първите 5 продукта от хранителната помощ, съобщиха от Областния съвет на БЧК н Силистра.

Отличник в първия транш на кампанията на раздаване на хранителни помощи е община Дулово, където и броят на нуждаещите се е най-голям. Своите хранителни пакети са получили вече над 90% хората. Причина за високата успеваемост е отличната, по думите на Маргарита Касабова, директор на секретариата на БЧК в Силистра, организация на информиране и раздаване на пакетите, осъществена със сътрудничеството между община Дулово и Домашния социален патронаж в града.

До 3 февруари, сряда, включително, е удължен срокът за раздаване на хранителните продукти за бедните силистренци. За останалите общини раздаването ще приключи по предварително обявения график до 29 януари. Решението за удължаване на срока в Силистра е, че близо една трета от хората все още не са получили, по една или друга причина, своите хранителни пакети, заяви Маргарита Касабова. По думите й в част от общинските центрове – Силистра, Тутракан и Алфатар, раздаването на помощите е по-трудно, в сравнение с малките населени места, където успеваемостта е почти 90%.

Отличник в първия транш на кампанията по раздаване на хранителни помощи е община Дулово, където и броят на нуждаещите се е най-голям – над 1300, а хранителни пакети вече са получили 90% от хората. Причината за високата резултатност е отличната организация на информиране и раздаване на пакетите, осъществена със сътрудничеството между община Дулово и Домашния социален патронаж, коментира Маргарита Касабова.

Хранителните продукти се предоставят лично на нуждаещите срещу лична карта или на упълномощени от тях хора. Пълномощникът може да получи хранителни помощи срещу пълномощно, което не е задължително да бъде нотариално заверено и лични карти на двамата.

БЧК-Силистра очаква указание от Агенция „Социално подпомагане“, за това каква ще е съдбата на непотърсените хранителни помощи след приключване на кампанията по първия транш, уточни още Касабова.

1 thought on “Удължават срока за раздаване на хранителни пакети на бедните в Силистра

 1. Уважаема,госпожо Касабова, поздрав !..
  Радвам се,че се занимаваш с тази благотворителна дейност.Радвам се ,че си останала вярна на себе си,Марго. Вярна на моралните ценности, в които си възпитана. .
  По въпроса.
  Нищо не се споменава в информацията как е протекала тази акция в община Ситово.
  Жалко беше там.
  Всички , които имаха право да получат помощта,трябваше да отидат в село Ситово. Това ще рече хората от Любен,Добротица,Ирник, Босна,Слатина,Искра,Нова Попина, Попина, Поляна и Гарван трябваше да отидат в Ситово. Представете си как един човек – старец немощен от село Гарван или Попина -села отстоящи на 15-20 километра от Ситово ,отива в Ситово ,когато от тия села до там няма пряка транспортна връзка.Значи те трябваше да тръгнат в 7 часа от Гарван, от Попина и Поляна и да отидат в Силистра. От Силистра да вземат автобус до Ситово. После по обратния път да се приберат в селото си като носят със себе си една торба с товар от десетина -петнадесет килограма. Другият вариант е да слязат на разклона за Ситово, да пътуват пеш три километра до пункта,където раздаваха помощите и да се върнат отново на разклона с посочения товар.И това да стане в предходните петнадесетина дни,когато температурите бяха минус 10-15 градуса , а шосетата затрупани от сняг.
  Някои хора са се отказали от тази помощ,защото нямало как да отидат до Ситово,за да я получат. При това те ще изхарчат най-малко десет лева,което е кажи-речи повече от половината стойност на продуктите.
  Така бе и с хората от Босна,Добротица,Любен и т. н.
  Питам защо кметстото в Ситово не занесе,както ставаше по-рано ,продуктите в селата.
  Питам защо кметовете на тия селца не отидоха с превоз до Ситово , за да доставят продуктите в селцата. В тия селца няма училища,читалищата нямат дейност. Фермерите си гледат работата. Какво тогава правят кметчетата.

  А ние питаме защо общинският кмет на Ситово не е организирал нещата така,че тия старци безпарични,болни,немощни,гладни, самотни до получат онова,което държавата чрез БЧК им осдигурява . Та нали преди да стане кмет той се занимаваше със социалните дейности в областта ни.
  Предполагам ,че много от старците не са получили помощите.
  Моят чичо не беше предупреден,че му се полага такава помощ, Ходих му на гости,за да видя как преживява в ония мразовити дни. Аз му казах,че има право на помощ. Обадих се по телефона в Ситово и разбрах,че фигурира в списъка. Попитах кои хора от селото,включени в тоя списък,не са отишли да получат полагащото им се. Качих четири човека в колата си и ги занесох в Ситово.
  Полчих благодарности. Минах през селото и казах на другите,които не са получили помощите. Какво стана, не зная.
  Утре, имам намерение отново да отида до чичо. Ще им напомня за удължения срок.
  Благодаря,госпожо Касабова.

  Палец нагоре 2 Палец надолу 0

Comments are closed.