Уникалната изложба „Армията на Бога“ откриват в Художествената галерия

Навръх Деня на Светите братя Кирил и Методий в Художествената галерия в Силистра в 17,00 ч. ще бъде открита уникалната изложба „Армията на Бога“ на частния музей „Арете“ от София.

Почти 100 образци на икони от 10-ти до 20-ти в. /копия и оригинали/, литографии /най-ранната от които е от 1809 г./ и църковна утвар на стотици години, са подредени в залите на силистренската галерия.

Една от най-ранните представени творби е копието на керамичната икона на Св. Теодор Стратилат – образец на преславската рисувана керамика, забележително произведение на българското изобразително изкуство от времето на Първата българска държава. Интерес будят двустранната /двулицева/ икона от 12-ти в. с изображение на Св. Климент Охридски и Св. Наум Преславски, както и двойната икона на Св. Теодор Тирон и Св. Мина, рядка икона на Св. Георги, коптска, тъкана, и на Св. Симон Зилот и др.

Представени са основните иконописни школи от 19-ти в.: Тревненската, Самоковската, Одринската, Охридската, икони от гр. Котор /Черногорската Света гора/, Сидерокастро /Гърция/, както и съвременни автори: Виолета Господинова, Иван Тодоров, д-р Росица Манова, Петър Антонов и др.

Колекцията „Армията на Бога” на Фондация „Арете – Фол“ е една от първите частни колекции в България, събрана в изложбата с вярата, че изкуството е непреходно и трябва да бъде съхранявано и популяризирано.

Частният музей „Арете“ е създаден от проф. Димитър Иванов, историк, журналист, специалист по национална сигурност, бивш офицер от МВР, директор на Института по теория и практика на лидерството „Стефан Стамболов”, автор на повече от 20 монографии по история, политика и културно наследство и на стотици статии и есета.

Културната институция е съобразена с изискванията на европейското културно законодателство, чиито експонати са идентифицирани и социализирани чрез излагане във витрините на Националния исторически музей, Националния археологически музей, Националния военно-исторически музей, както и като гостуващи в музеи в Брюксел, Маастрихт, Мадрид и Москва.

През годините са обособени тематичните колекции: „Арес“ – антични предмети, въоръжение и украшения, „Армията на Бога“ – средновековна иконопис и стенопис, „Земя на труд и любов“ – графика и малка пластика, „Български образи и гледки“ – живопис и бродирани гоблени.

През 2000 г. колекциите получават юридическа регистрация по Закона за лицата и семейството като Частен музей „Арес“, а от януари 2015 г. по Закона за културното наследство като частен музей „Арете“.