Утре започват да хвърлят примамките срещу бяс по дивите животни

Започва ваксинацията на дивите хищници срещу бяс. Тя ще се проведе в 50-километрова зона по северната, западната и южната сухопътна граница на страната и в 20-километровата зона по поречието на река Дунав. Дванадесет специално оборудвани самолета ще разпръснат над 1 милион примамки от въздуха.

Кампанията ще стартира на 29 октомври 2019 г. от летище Балчик и ще продължи 15 дни в зависимост от атмосферните условия. Примамките ще бъдат разпръснати на територията на 23 области, сред които Силистра, Шумен, Разград и Русе. Примамките няма да бъдат разпръсквани над населените места и водоемите. Ваксиналните примамки са с формата на кубче и специфична миризма, която привлича хищниците. На един квадратен километър се изхвърлят по 25, които самолетите пускат от височина 150 метра.

Ветеринарните лекари препоръчват да не бъдат пипани с незащитени ръце, защото при нарушена цялост на обвивката, ваксината може да бъде опасна за човешкото здраве. При контакт с примамките е добре да се извърши консултация с лекар. Ваксините не представляват опасност за здравето на останалите диви животни. Препоръчително е домашните животни да се държат затворени или на каишки, за да не приемат примамките, които са предназначени специално за дивите хищници.