Утре празнуваме най-българския силистренски празник

Boris (3)Богата ще е програмата утре по отбелязване на 75-годишния юбилей от освобождаването на Силистра от румънска окупация през 1940 г. От общинския отдел „Култура” са се постарали да съчетаят значимостта на историческото събитие с красотата на културния живот в града. Неразделна част от празненството е и подписването на Крайовската спогодба и последвалото връщане на Южна Добруджа към България.

Както всички жители от Силистренския край знаят, на 7 септември 1940 г. се подписва историческата Крайовската спогодба между Румъния и България. Връща се Южна Добруджа в пределите на Майка България. Възторгът на населението е неописуем при посрещането на българските войски. Точно една година по-късно са организирани масови тържества по повод годишнината. Освен възстановката по влизането на войските в града, празникът се отличава със своя културен характер, който е сигурен белег на духовната столица на Южна Добруджа – Силистра.

Затова утре община Силистра кани всички родолюбиви силистренци да присъстват на поредицата от прояви, включени в програмата.

Тя ще започне в 11,00 ч. пред паметника на Цар Борис Обединител в Дунавския парк, комуто ще бъдат поднесени венци и цветя. Орелефът на последния управлявал български цар е дело на силистренския скулптор Йордан Колев и бе открит тържествено през есента на 2001 г. от сина на Борис Трети – тогавашният министър-председател Симеон Сакскобургготски.

От 17,00 ч. в заседателната зала на община Силистра ще е представянето на изданието „Паметен лист – 75 години от Крайовската спогодба” и отбелязване на 135 години от рождението на Йордан Йовков – „певецът на Добруджа”, изготвени от Учебно-изследователската лаборатория „Културно наследство” във Филиал Силистра на РУ „Ангел Кънчев”.

Както става напоследък, организаторите от културния отдел на общината са дали право на избор между история и култура на жителите на града и са определили две събития да са в един и същи час и ден.

Обединени от годишнината на историческите събития и прибавяйки към тях и своя 50-годишен юбилей Дружеството на художниците в Силистра кани почитателите на изящното изкуство от 17,00 г. на ретроспективна изложба с творби на членовете си от всички жанрове.

Друго предизвикателство пред бързината на силистренските медии е, че в 16,30 ч. Общинският детски комплекс открива новата си учебна година.Izdanie 1 oktomvri

Междувременно от печат излезе издание на община Силистра „Да защитиш достойно българската си самоличност”, посветено на 75-годишнината от освобождението на Силистра. Автор-съставители са доц. д-р Румен Липчев и Наталия Симеонова от Регионалния исторически музей.

В книжката са представени основните моменти от Добруджанското националноосвободително движение, увенчано с подписването на Крайовския договор на 7 септември 1940 г., и мерките на българската държавна власт, спомогнали за обществения и стопански подем през четирите свободни години на Силистра – 1940-1944 г. В изданието са поместени биографични бележки за дейци на Добруджанското национално движение, отдали сила и воля за постигането на добруджанската кауза, а така също и за кметовете на града след възвръщането на родния ни край към Отечеството.

2 thoughts on “Утре празнуваме най-българския силистренски празник

 1. Не сте работили върху информацията,която ни представяте. Не бързайте. Работете върху стиловото оформление.
  Как да разбираме третото Ви изречение : „Неразделна част от празненството е и подписването на Крайовската спогодба и….“ Кога , на „празненството“ ли ще се подпише Крайовската спогодба ?..
  На кого ще бъдат поднесени цветя ? Помислете за местоймението „комуто“. С коя друга думичка може да бъде заместено то, щото хората да разберат,че цветя ще се поднесат пред паметника, а не пред царя.

  Палец нагоре 3 Палец надолу 0

 2. Абе, къде е доцент този човечец Румен. В ксое висше учебно заведение преподава и кога е удостоен с това университетско звание този човек. Няма такова нещо в биографията му.Той е музеен работник,написал за петдест години едно-две книжлета,чието съдържание е преразказ на публикувани вече научни истини в трудовете на големи български умове.
  Защо силистренските момчета,които пишат в медиите се поддават на самозванците Румен,че е доцент и на Гошо пак от музея,че е професор.Няма такова нещо. Професор и доцент са университетски звания.
  Както в казармата. И Петър е майор , и Марин е майор. И двамата работят в една и съща батарея, но Марин е батареен командир, а Петър не е .
  Ако трябва ще добавим,че румен съсипа много човешки съдби в първите години на прехода. Това го знаят хората от Силистренска област на възраст над 40 години.
  Бог да го съди…

  Палец нагоре 1 Палец надолу 0

Comments are closed.