Ученици на Цветана Манева и Възкресия Вихърова „подмладиха“ силистренската сцена

Третата за годината премиера ще изиграе силистренският Драматично-куклен театър в събота от 11,00 ч. Малките зрители ще станат пълноправни участници в куклената постановка „Сърдитият заек“. Такъв е замисълът на режисьора Светлана Раду, направила сценична адаптация по романа „Бука“ на руския писател Владимир Сопонин. Раду е и сценограф и автор на музикалната картина, а художник Боян Вихренов. Актьори са Станислав Георгиев, Мирослав Петров и новото попълнение на театъра Стефани Алдимирова и Илияна Крушева.

Само преди два месеца двете актриси са завършили специалност „актьорско майсторство“ в Нов български университет. Там преподаватели са им били величия като професор Цветана Манева, Възкресия Вихърова, професор Васил Димитров, Снежина Петрова и други театрални и кинолегенди. Още с пристигането си в Силистра веднага се качват на професионалната сцена, а в събота и те ще направят „премиерата“ си пред детската публика. С пристигането на младите актриси трупата нарастна до 11 души на щат, а средната й възраст от над 50 години падна до около 35.

Известният молдовски режисьор Светлана Раду за втора година е гост на Храма на Мелпомена, след като миналата година постави на силистренска сцена пиесата „Легенда за доброто сърце“ от словашкия писател Ярослав Водражек. Светлана Раду е и сред водещите европейски театрални специалисти, художествен ръководител на Централния куклен театър на Молдова – „Лигурич“.

Тази постановка ще се отличава от класическите детски куклени спектакли, сподели Раду. Играта на професионалните актьори ще е интерактивна – децата ще са пълноправни участници и ще „помагат“ на приказните герои в действието. А те ще поставят една от вечните теми – тази за приятелството, за това, че сам воинът не е воин, а само със съвместни усилия могат да се преодолеят препятствията и несгодите.