Фестивалът на мамалигата отличи най-добрите майстори на царевичното ястие

Най-вкусната мамалига се приготвя в село Сребърна и великотърновското Горско Ново село. От там са наградените за най-вкусна и автентична мамалига Димитрина Симова и Ценко Дуков на проведения вчера за шести път в село Нова Черна Фестивал на мамалигата.

За най-атрактивно рязане на продукта бе отличена Гергина Парпалова от Нова Черна, а за най-добра техника за приготвяне на мамалига – Надежда Турлакова от Тутракан. Награда за най-ароматно ястие получи Иванка Делева от Нова Черна. За най-голям ентусиаст бе определена Атанаска Атанасова от Тутракан, а за най-активен популяризатор на добруджанската кухня – Стефка Великова от Балчик.

За най-добро представяне на чуждестранна кухня бяха наградени д-р Стойка Дан от Олтеница и Аурелиян Котобан от Кирнодж – за най-бързо приготвяне.

Основен организатор на фестивала бе местното читалище „Васил Йорданов – 1942” с подкрепата на кметството на селото и община Тутракан.

Мамалигата е едно от традиционните ястия от царевично брашно в Румъния. Но е запазена и в бита на български села от Южна Добруджа, били дълги години в пределите на Румъния. Става така, че българи и румънци имат и общи традиции – сегашното село Нова Черна е създадено от преселници-българи от с. Черна в Румъния. В конкурсната част за приготвяне на мамалига право на участие имаха майстори-любители, които тази година бяха десетима, като мамалигата се приготвяше на място.

На фестивала се представи автентично облекло, надпяваха се и се надиграваха български и румънски художествени колективи. Целта на фестивала е да пази и популяризира народния фолклор чрез песен, танц, свирни, слово и храна, да осъществи приемственост между поколенията.