Философ и осмокласник сами проведоха Акция „Будител” в Силистра

BuditeliАкция „Будител” организира и осъществи философът на свободна практика Димитър Пецов от Силистра. За целта той първо отпечата свои избрани мисли и афоризми, тиражирайки ги под формата на стилни миниатюрни свитъци. После ги постави в няколко кутии и излезе на площад „Свобода”, което стана в Деня на народните будители, 1 ноември.

Привлече за сътрудник осмокласника от Езиковата гимназия Свилен Георгиев и двамата започнаха да ги раздават на гражданите. Питаха ги какво знаят за този ден, припомняха им всичко най-важно за него, пожелаваха им да са будни, интелигенти и да работят за просперитета на родината.

„Будителството не е феномен единствено на Българското възраждане, то е постоянен процес, който продължава и днес. Затова не бива да почиваме на стари лаври, тоест на казаното от най-мъдрите ни предци, а също да се научим да мислим правилно и самостоятелно. Оттук и идеята ми да разпространя само собствените си афоризми, подтиквайки хората към съответната самоинициативност в тази връзка. Просто им дадох пример как трябва да се постъпва днес, когато също имаме нужда от логично и задълбочено мислене по най-наболелите проблеми. Безспорно, изразих и своята почит към великото дело на самите будители”, сподели Пецов, който е кореспондент от нашия регион на философското списание „Хуманос”. От своя страна Свилен е негов почитател и ученик, още повече, че макар и още млад, вече активно се занимава с философия.

Това, комай бе и единственото, станало известно на медиите събитие в града, посветено на българските будители. Нямаше нито поднасяне на цветя пред паметниците на личностите, запазили българския дух в Силистра, нито ученически шествия, както през миналия век. Пардон, имаше, но предната нощ, когато по клубовете и около тях, пременени на зомбита, вещици и други ужасии, силистренските деца празнуваха Хелоуин.

Партиите и техните членове и симпатизанти бяха заети с балотажната суетня и също не обърнаха внимание на тези, поради чието дело днес ги има. Или може би прецениха, че цвете на паметника на

1 thought on “Философ и осмокласник сами проведоха Акция „Будител” в Силистра

  1. Така е, когата сме оцеругатели на всичко българско. Добре платени нихилисти работят срещу интересите на държавата.Целта е ликвидирането и. Телевиията,вестниците,радиото промиват мозъците на младите хора . Те са виновни за всичко. Така ще стане и с учебниците скоро.
    БРАВО НА ТИЯ МОМЧЕТА
    А нима по-добре беше в други части на странаа ни..

    Палец нагоре 0 Палец надолу 0

Comments are closed.