Футболът ще помага на деца и младежи с увреждания

Община Силистра е една от осемте в страната, в които се осъществява проекта „Мобилбокс – футболна и здравословна академия“ на БФС и програмата „Хеттрик“ на УЕФА през 2020 г. Това съобщи координаторът на проекта Стоян Денев от БФС.

Основна цел е подпомагане на социалната интеграция и адаптацията на децата и младежи със специални образователни потребности чрез създаване на условия и възможности за тяхното включване в спортни занимания по футбол с цел подобряване здравословния начин на живот, физическата и психическата им пригодност, се казва в съобщението.

По този повод в ОУ „Отец Паисий“ бе проведен обучителен семинар по футбол с участието на учители, спортни експерти, представители на местни футболни клубове. Проведена бе и дискусия „Футболът като възможност за здравословен начин на живот“.

Провеждането на футболни здравословни фестивали е третата фаза на проекта „Мобилбокс – футболна и здравословна академия“. В община Силистра такъв фестивал ще се проведе на площадката на Спортно училище „Дръстър“ на 16 октомври.

Модерното спортно съоръжение бе открито в началото на юли от легендата от „златното поколение“ български футболисти Емил Костадинов и президента на футболната централа Михаил Касабов. Теренът бе изграден по проекта „Хеттрик“ и струва около 100 000 лева.