Холивудски звезди с престижни театрални награди

Холивудски звезди спечелиха престижни театрални награди „Тони“ при 64-т

Холивудски звезди спечелиха престижни театрални награди „Тони“ при 64-то им поредно обявяване в Ню Йорк. Скарлет Йохансон спечели награда за най-добра актриса в драма за „Поглед от моста“ на Артър Милър. Също за най-добра роля, но в мюзикъл, наградата спечели Катрин Зита-Джоунс в „Малка нощна музика“. За водеща роля в драма спечели Дензъл Уошингтън в спектакъла Fences. Още в началото на годината, веднага след премиерата в „Корт тиътър“, дебютът на Скарлет Йохансон бе оценен високо от критиците. Специално бе отбелязано, че при тази прилика с Мерилин Монро сигурно изобщо не е случайно, че тя дебютира на Бродуей с пиеса от Артър Милър, който е бил женен за суперзвездата през 1956-1961 г. и е писал пиесата специално за нея. Героинята на 25-годишната Скарлет е 17-годишно момиче, тайно и страстно пожелано от вуйчо си (в ролята Лийв Шрайбър). На церемонията в прочутата зала „Радио сити мюзик хол“ Йохансон призна, че копнее за сцена на Бродуей от малко момиченце и най-после мечтата й е изпълнена. 25-годишната актриса е пред филмовите камери от 10-годишна и има зад гърба си вече 29 филма.
И носителката на „Оскар“ Катрин Зита-Джоунс спечели още при дебюта си на нюйоркска сцена и изпя на церемонията дълга песен от спектакъла, бурно аплодирана от всички и от съпруга си Майкъл Дъглас. Двукратният носител на „Оскар“ Дензъл Уошингтън (55) играе във Fences роля на бивш спортист, който не може да се освободи от спомените си.
Драмата „Червено“ от Джон Логан и мюзикълът „Мемфис“ спечелиха по три награди „Тони“, а „Американски идиот“ и „Фела!“ – по две. Автори на мюзикъла „Мемфис“ са Дейвид Брайън, кибордист на Бон Джоуви (музика и текст), и Джо Ди Пиетро (текст), които разказват историята на Дюи Филипс – първия бял диджей, започнал да пуска черна музика през 50-те години на миналия век. „Мемфис“ заслужи наградите за най-добър мюзикъл, либрето за мюзикъл, музика и оркестрация. „Червено“, пиеса с две действащи лица, за родения в Латвия американски художник експресионист Марк Ротко (1903-1970), бе очакваният победител в категорията „Драма“.
Наградите „Тони“ са учредени през 1947 г. от основателката на най-авторитетната американска театрална фондация „The American Theatre Wing“, известната актриса и режисьор Антоанета Пери.
Източник: VESTI.bg, Снимки: ЕПА/БГНЕС