Цените на меда се повишават, пчелари продават кошери, закриват пчелини

Очакванията на всички пчелари са цените на меда да продължат нагоре, тъй като разходите скочиха доста, каза пред журналисти Галин Георгиев, председател на сдружение „Пчела Добрич 1946“ в началото на изложението „Пчеломания“. През 2021-ва буркан мед се е търгувал средно за около 8 лева, докато тази година цената вече е около 11-12, уточни той.

„Със сигурност има колеги, които няма да издържат на разходите. И в момента има такива, които продават пчелини и се отказват. В сектора липсва директна подкрепа към пчеларите“, каза Георгиев. Той добави, че браншът очаква помощ, но размерът ѝ не е ясен, тъй като все още не е обявен бюджета за сектора. По думите му обаче мярката няма да подкрепи всички пчелари.

„По статистика на Българската агенция по безопасност на храните в България има над 800 000 кошера, от които над 700 000 са на земеделски производители. За миналата година подкрепа по ковид мярка са получили малко над 600 000. Останалите не могат да отговорят на условията на министерството“, обясни председателят на сдружението. Според него голяма част от критериите са неизпълними заради неправилната оценка на сектора. Има и пчелари, които решават, че не е рентабилно да кандидатстват по тези мерки, защото подкрепата е недостатъчна.

В област Добрич има над 1300 регистрирани пчелари, каза още Георгиев. „Основно търгуват на едро с преработватели. Опитахме да направим организация на производители, която да продава директно в чужбина, но няма как да прескочим натиска на ниските цени от Украйна и Китай“, сподели той и добави, че интерес към българския мед има в Германия, Испания, Италия и Франция.