Ядене и пиене смесва с култура и история Фестивалът на сетивата в Силистра

В Силистра подготвят Фестивал на сетивата „Дунавско преживяване“, който е планиран за 25 и 26 юни, съобщиха от общинската администрация. Събитието, отложено миналата година поради пандемията, се организира по идея на Асоциацията на дунавските общини „Дунав“ и се финансира от Фондация „Америка за България“, по програма „Туризъм по Дунав“. Основен партньор е община Силистра.

Фестивалът има за цел да лансира концепция за туризъм на преживяванията в Дунавския регион в България, състояща се от четири взаимосвързани елемента – кухня, вино, приключения, култура и история.

Фестивалът на сетивата има за цел да свърже и популяризира местните производители на стоки и оператори на услуги, които създават туристическа стойност и развиват туристическия пазар в Дунавския регион. На обществеността ще бъдат представени кулинарни, винени, приключенски и културни форми на преживявания.

Фестивалът ще бъде двудневен, на открито в Дунавския парк, със свободен вход и ще бъде организиран в контекста на честванията на Международния ден на река Дунав – 29 юни.

Ще бъдат изградени тематични кътове, предлагащи разнообразни активности за посетителите, които ще са подредени като своеобразен маршрут, по който посетителите минават. В края му ще придобиват усещане за преживяване, ангажиращо всички човешки сетива, съобщават организаторите.