1 април!

Премиерът Бойко Борисов и водена от него правителствена делегация ще е на официално посещение днес в Силистра. Борисов ще бъде придружаван от президента на САЩ Барак Обама и новоизбрания руски държавен глава Владимир Путин. Те също водят със себе си правителствени делегации.
Предвидено е официалните делегации на България, Америка и Русия да се срещнат днес с кмета на Силистра д-р Юлиян Н

Премиерът Бойко Борисов и водена от него правителствена делегация ще е на официално посещение днес в Силистра. Борисов ще бъде придружаван от президента на САЩ Барак Обама и новоизбрания руски държавен глава Владимир Путин. Те също водят със себе си правителствени делегации.
Предвидено е официалните делегации на България, Америка и Русия да се срещнат днес с кмета на Силистра д-р Юлиян Найденов, областният управител Николай Димов и общински съветници, а след това всички заедно ще се поразходят в Дунавския парк, където ще имат срещи и непринудени разговори с жители на Силистра, уточниха от правителствената пресслужба.
Също днес в Силистра се очаква да пристигне и Бил Гейтс, който проявява сериозен интерес към ФК „Доростол“ и иска да купи клуба, въпреки че вече няма какво да се купува, освен борчовете му, но това не притеснява един от най-богатите в света. Засега не е ясно дали д-р Юлиян Найденов и Николай Димов ще могат да отделят време за Бил Гейтс, но личният му говорител уточни, че той има време и ще чака.

***
Мнозина обичат да се пошегуват или да разиграят някого, като го излъжат, но поне в един ден от годината това не е грях и го правят всички – 1 април, Денят на хумора и шегата.
Едни приписват зараждането на празника на Древен Рим, където в средата на февруари (а не в началото на април) празнували Празника на глупците.
Според друга версия дължим честването на шегата на неаполитанския крал Монтерей. Историята е такава:
На краля поднесли риба по случай спирането на земетресението. След година владетелят поискал точно същата риба.
Такава обаче не намерили и готвачът приготвил друга, която много приличала на предишната. И макар че владетелят усетил подмяната, не се разгневил, а дори се развеселил. Оттогава станали обичайни шегите и лъжите на 1 април.
Денят на смеха носи и своя национален колорит. Във Франция наричат този обичай „априлска риба“. Произходът му свързват с Карл IX, който през 1564 г. издал ордонанс, предписващ да се пренесе началото на годината от 1 януари на 1 април.
На следващата година много от поданиците на краля изпратили на своите приятели новогодишни поздравления и подаръци през април – в знак на протест или оставайки верни на традицията.
Слънцето тогава се намирало в съзвездието Риби и французите сметнали, че наименованието „априлска риба“ е напълно достойно за подобни шеги. Традицията още е жива.
В Англия 1 април е Ден на всички глупци. От полунощ до 12 ч. на обяд на 1 април всеки можел да се шегува, надсмива, разиграва своите приятели и познати. Този, който се хване на въдицата, обсипват със смях и викове: „Априлски глупак!“.
Една от най-големите първоаприлски лъжи, която още се помни, станала в Лондон през 1860 г., когато няколко стотици английски джентълмени и дами получили покани да отидат на „ежегодната тържествена церемония по измиването на белите лъвове, която ще се състои в Тауър в 11 ч. сутринта на 1 април“.
Във Финландия денят на шегата и лъжата е градски обичай, но се е разпространил и сред селяните, попивайки самобитния хумор на селските ергени. Свързан е със стария селски обичай да пращат децата да изпълняват шеговити поръчения по време на сериозна селска работа – когато се мели зърното, колят животните. Децата били пращани до съседния двор да вземат несъществуващ инструмент – стъклени ножици, ъгломер за тор. Съседите уж си „спомняли“, че са дали инструмента на друг, и детето тръгвало към следващата къща.
В Германия и Австрия смятат 1 април за нещастен ден, а хората, родени на него, за хора без късмет. Според преданието тогава бил роден Юда – предателят на Христос, а Сатаната бил низвергнат от небето.
В Нова Зеландия, Великобритания, Австралия и Южна Африка шеги се правят само до обяд.
Иранците си правят шеги на 13-тия ден от Персийската Нова година, който се пада на 1 или 2 април. Денят се нарича „Сиздах Бедар“, т.е. Празникът на природата
Според фламандския обичай децата заключват своите родители и ги пускат само когато те обещаят да им дадат лакомство.
В Полша този ден е изпълнен с шеги, вицове и закачки. Дори държавните институции си позволяват да лъжат, а важната работа се отлага за друг ден.
В Шотландия 1 април е ден на кукувицата, птицата – символ на глупостта.
В Дания „Денят на лъжата“ идва с месец закъснение – 1 май.
В някои страни имат „първоаприлски“ традиции, които честват в друг ден от годината.
На 28 декември в Испания празнуват „Денят на невинните“. Според католическата църква това е денят, в който по заповед на цар Ирод са избити всички деца до две години, родени в древна Юдея, за да се премахне току-що роденият Исус.
На същата дата се чества Денят на шегата. По обичай на този ден се правят шеги от всякакъв род. Често се поднася например солено кафе…
В Мексико на тази дата пък не се дава нищо назаем – пари, бижута, дори книги.
В Перу могат да се видят десетки хора, които се разхождат по улиците с хартиени надписи на гърба. На този ден по традиция медиите публикуват неверни информации, които читателите трябва да открият. На следващия ден вестниците и телевизиите разкриват кои новини са били истина и кои лъжа. В селата не работели, не започвали нови неща, не пускали домашните животни навън. Възрастните и децата се лъжели взаимно, пращайки се да изпълняват неизпълними заръки (например, да купят от аптеката мас от комар).
Дедите ни забелязали, че април е непостоянен, времето е колебливо и често се мени. В желанието си да се ободрят и разсеят, те нарекли първият му ден – ден на лъжата, закачката и хумора.
Мнозина „ще се хванат“, когато някой хитрец ги изпрати, както се казва, „за зелен хайвер“, но такава е традицията. На почит са остроумните, досетливите и веселите. Както обичал да казва известният български хуморист: „Най-празният от нашите дни е онзи, в който не сме се засмели нито веднъж.“ /VESTI.bg/

 

6 thoughts on “1 април!

 1. Хубава шегичка Желев !!! Честит 1-ви април и на редакцията ви !!! Нека поне днес да има настроение и усмивки на лицата ни 🙂

  Палец нагоре 3 Палец надолу 1

 2. Днес на 1ви април, 2012г. при посещението си в гр. Силистра Барак Обама официално връчи заповедта за назначение на известния икономист Мирослав Калинов като водещ икономист на кабинета на американския президент. Церемонията по връчването се състоя в овалната мраморна зала на община Силистра в присъствието на кмета на Силистра – д-р Найденов. Мирослав Калинов благодари за оказаната чест и обеща на американския народ да отдаде себе си на спасяване на човечеството от заплахата на тероризма като повиши размера на федералния бюджет с 20% в това число и парите за бедните държави като България. Д-р Найденов изказа сърдечна благодарност за оказаната от Обама чест лично да подпомогне общината в настоящата финансова криза при вземането на тежките кадрови решения. Предвижда се Кметът на Силистра да даде вечеря в чест на високите гости в хижата на общината в село ветрен. (NewsA)

  Палец нагоре 20 Палец надолу 0

 3. Днес на 1ви април Музеят на комунизма в Гарван се превръща в Музей на социализма.

  Палец нагоре 3 Палец надолу 0

 4. Очаквах днес на хеликоптерната площадка на Райчев, да кацне летяща чиния и поредните НЛО да предложат услугите си да оправят батиите на града.

  Палец нагоре 4 Палец надолу 0

 5. Днес 1-ви април общината ще асфалтира бул.Македония, ще улови всички бездомни кучета, ще съкрати 20 излишни чиновници – заплатаджии и ще сезира прокуратурата за кражбите извършени от предишното управление, довели до огромния дълг.

  Палец нагоре 8 Палец надолу 2

 6. а БСП на регионално ниво се преименува на БКП днес на 1ви април.

  Палец нагоре 2 Палец надолу 2

Comments are closed.