„Българската Коледа“ отново ще зарадва най-малките силистренски пациенти

За поредна година Отделението по неонатология към Многопрофилната болница за активно лечение в Силистра кандидатства за апаратура, която да получи от инициативата „Българската Коледа“. Тази година лекарите са се обединили върху желанието си за автоматичен хематологичен анализатор – съвременен апарат, който ще улесни работата и ще подобри точността на резултатите от кръвните изследвания на малките пациенти. Подобна техника струва над 40 000 лева.

Хематологичен анализатор е необходим в Неонатологичното отделение, защото недоносените деца в интензивния сектор, които престояват по месец-два, са рискови и се налагат ежедневно много кръвни процедури, за да се следят състоянието и развитието им, обясни началникът на отделението д-р Румяна Манева. От децата на апаратна вентилация се налага например по два-три пъти да се взема кръв, за да се проследяват алкално-киселинното състояние, кислородното насищане, въглеродното насищане.

Процедурата е болезнена за децата и травмираща за медицинския персонал. „Децата и без това са много изтормозени, първо поради липсата на родителите. Ние много искахме такъв апарат, така че да пощадим децата. С вземането на кръв ежедневно, по два-три пъти на ден децата губят и кръв, освен травмата и болката, която им причиняваме“, изтъква д-р Румяна Манева. Апаратът ще предоставя необходимата на лекарите информация много бързо, уточнява докторът.

Не за първа година „Българската Коледа“ дава шанс на недоносените деца в Силистренско. Вече имат дарен и транспортен кувьоз с респиратор, за какъвто са мечтали. Разполагат и със специален ехограф, който подпомага навременната диагностика. 15% от родените в региона деца са недоносени и това ниво остава постоянно в годините.

„Българската Коледа“ с течение на времето се утвърди като най-голямата и морална инициатива, която подпомага усилията за възраждане и осъвременяване на дарителските традиции в страната. Това е заявил президентът Румен Радев на среща с ръководители на 26 университетски, областни и общински болници от цялата страна, които ще получат апаратура като дарение от „Българската Коледа“, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Благодарение на активната подкрепа от гражданите и бизнеса „Българската Коледа“ подпомага всяка година над 500 български деца с тежки хронични заболявания и осигурява средно на 25 лечебни заведения апаратура за диагностика и съвременно лечение в университетските и областните болници в цялата страна.

Само през последните пет години са събрани близо 12 000 000 лв. С над 4 000 000 лв. са подпомогнати деца, а купената апаратура е за близо 8 000 000 лв.