Водният проект на Силистра за 72 млн. лева стартира официално с първа копка

Най-големият инфраструктурен проект в Силистра стартира официално днес с първа копка по изграждането на Районна пречиствателна станция за отпадъчни води и доизграждане на канализация, както и частична реконструкция на во

Инж. Александър Ралчев /вляво/ и кметът на Силистра д-р Юлиян Найденов направиха първата копка на проекта
Инж. Александър Ралчев /вляво/ и кметът на Силистра д-р Юлиян Найденов направиха първата копка на проекта

Най-големият инфраструктурен проект в Силистра стартира официално днес с първа копка по изграждането на Районна пречиствателна станция за отпадъчни води и доизграждане на канализация, както и частична реконструкция на водопроводната мрежа. Проектът, който е на обща стойност над 72 млн. лева, се финансира по оперативна програма „Околна среда“, като бенефициент е общината в дунавския град. Малко над 56 млн. лева ще бъдат осигурени от Кохезионния фонд, националното финансиране е над 14 млн. лева, а участието на общинската администрация в проекта е с 2 187 629 лева.
Целият проект ще бъде изпълнен от „Строително-предприемачески холдинг“ – ЕООД. Основната му цел, според изискванията на Европейския съюз, е опазване и подобряване състоянието на водите и заустване на битовите отпадъчни води от населени места с население над 10 000 души, чрез изграждане на съответната инфраструктура.

В рамките на проекта ще бъде изградена пречиствателна станция край квартал „Деленки“ до близкото до града с. Айдемир, а в Силистра – в района на „Самолета“ и бензиностанция „Ромпетрол“ – канални помпени станции, които ще изтласкват водите по канализацията до основната пречиствателна станция. Ще бъдат изградени над 15 000 метра битова канализация, също около 15 000 метра реконструкция на смесена и дъждовна канализация, 16 дъждопреливници, над 8 000 метра реконструкция на водопроводи – главни и второстепенни, рехабилитация на сградни водопроводни отклонения, нови сградни канализационни отклонения и др. „Общата дължина на всички дейности по проекта за смяна или реконструкция на водопроводната система е 45 километра, като 20 километра от тях ще бъдат на дълбочина между 7 и 7.30 метра. Това е огромно предизвикателство за нас в професионален план, тъй като почвата в Силистра е специфична“, обясни ръководителят на проекта инж. Александър Ралев. Той гарантира още, че ръководството на холдинга, както и на общината в Силистра, са осъществили контакт с ОД на МВР-Силистра, за да поискат съдействие от страна на „Пътна полиция“, тъй като много улици в Силистра ще бъдат разкопани.

„Стартът на този най-голям инфраструктурен проект на Силистра беше забавен по редица причини. Затова ние поискахме официално удължаване на срока и нова дата за края на дейностите, като очакваме отговорът на молбата ни да бъде оповестен в средата на ноември“, съобщи кметът на Силистра д-р Юлиян Найденов. Според него, до 12 месеца ще са необходими за цялото финализиране на проекта в двете направления – линейна инфраструктура и изграждане на пречиствателните станции. „Няма никакъв проблем с финансирането. До момента са получени около 14 млн. лева, като преводите са според подписания договор“, гарантира още кметът на Силистра д-р Юлиян Найденов.

12 thoughts on “Водният проект на Силистра за 72 млн. лева стартира официално с първа копка

 1. Целият град е разкопан,а идват и избори.

  Палец нагоре 8 Палец надолу 1

 2. Голямо лапане ще пада!

  Палец нагоре 12 Палец надолу 0

 3. Само да не оставят после улиците разкопани да си трошим колите.

  Палец нагоре 7 Палец надолу 0

 4. И сега какво – видно от билбордовете и изказванията на Община Силистра са били нужни 22 месеца и е изхарчила 14 млн.лв. за първа копка? Тези будалкат ли ни…

  Палец нагоре 15 Палец надолу 0

 5. Ох мале , де гиди тежки софри , и скъпи коли , Сребърчани още не могат да дойдат на себе си от сполетялото ги щастие -канализация и пречиствателна станция ! Хора и автобуси падаха в тия канали , и един кон падна , само опашката му стърчеше . Сега с гордост казват , че са канализирано селище ,нищо , че канализацията не работи .

  Палец нагоре 16 Палец надолу 1

 6. Дали кога ще приключи този проект, че с тази изкопна дълбочина, ще започнат едни археологически находки да ти види окото, ще има да си стои разкопано….. освен ако не е направено предварително проучване на трасето, но силно се съмнявам…

  Палец нагоре 5 Палец надолу 0

 7. целия парк разкопан,Кога ще свършат????Нищо не правят

  Палец нагоре 14 Палец надолу 1

 8. Как успяха така да ни наредят, градът ни да се разкопава едновременно по три проекта:
  1. проекта за парка и центъра (там нещо спря работата)
  2. проекта за газификацията – сега ще почват да копат и градските улици = скъсани кабели и тръбопроводи за вода
  3. проекта за пречиствателна станция- там какво копане ще бъде не се знае

  Палец нагоре 2 Палец надолу 0

  1. А по-добре ли ще бъде града да се разкопае три пъти по различно време?

   Палец нагоре 2 Палец надолу 0

Comments are closed.