Във Филиала с изложба почетоха юбилея на предшественика си – бившият Педагогически институт

В навечерието на 8 декември – празник на българската студентска младеж, във фоайето на силистренския филиал на Русенския университет „Ангел Кънчев“ бе открита изложба на тема „Началото на добри традиции“, посветена на 50-годишнината от откриването на Полувисшия педагогически институт в Силистра.

Директорът на Филиала доц. д-р Румяна Лебедова, представи платната, които по форма и съдържание допълват друга предишна експозиция, наречена „Европейският дух в образователното дело в Силистра в периода 1878-1913 г.“.

Областният управител Ели Тодорова приветства участниците в откриването на изложбата, подчертавайки в своето слово, че образованието, като всеки важен сектор от управлението на всяка страна, е част от нейната национална сигурност, както и от стратегията за успешното й развитие. Поздравления поднесоха още председателят на Общинския съвет д-р Мария Димитрова, зам.-кметът Мария Недялкова, Драгомира Тодорова, началник на Държания архив в Силистра – партньор на изложбата. Специалната изненада бе наградата от името на Районния съд Силистра, чийто председател Мирослав Христов връчи на Филиал Силистра устройство флипчарт, което да подпомогне нагледността в преподавателската работа.

В изложбата екип на настоящия академичен филиал, наследник на Института, е събрал върху 18 табла информация и снимки за първото десетилетие на учебното звено, продължило традициите на педагогическото образование в Силистра, от чието начало се навършиха 130 г. По темата предстои да излезе монография, а във връзка с годишнините са проведени няколко събития.